in

Specijalci sa Zapada već su u Ukrajini

Rusija je ranije u više navrata izveštavala o udarima po „stranim plaćenicima“ koji se bore na strani Ukrajine

Prisustvo pripadnika specijalnih jedinica sa Zapada u Ukrajini je opšte poznata stvar, prenosi „Fajnenšl tajms“ pozivajući se na reči neimenovanog visokog evropskog zvaničnika iz oblasti odbrane.

On se zapravo osvrnuo na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da postoji mogućnosti razmeštanja NATO snaga u Ukrajini.

Podsećanja radi, tokom obraćanja medijima nakon sastanka evropskih zvaničnika u Parizu, Makron je izjavio da „ne postoji konsenzus oko zvaničnog slanja trupa na teren, ali imajući u vidu dinamiku sukoba, ne možemo isključiti ni jednu opciju“ i dodao da će učiniti sve kako Rusija ne bi pobedila.

Visoki odbrambeni zvaničnik iz EU je za „Fajnenšel tajms“ ocenio da je Makronova izjava o slanju trupa zapravo pokušaj da se izvrši pritisak na Rusiju.

„Svi znaju da su specijalne snage sa Zapada već u Ukrajini – samo to nisu zvanično priznali“, zaključuje on.

Rusija je ranije u više navrata izveštavala o udarima po „stranim plaćenicima“ koji se bore na strani Ukrajine, pa je tako proteklog meseca više od 60 stranih plaćenika (većinom Francuza) eliminisano u raketnom napadu u Harkovskoj oblasti.

Francuska je negirala da su njeni vojnici prisutni na frontu u Ukrajini, ali je francuski ministar odbrane priznao da se pojedini francuski državljani bore na strani Ukrajine kao „dobrovoljci“.

Ipak, u poverljivim Pentagonovim dokumentima koji su izašli u javnost navodi se da su  operativci specijalnih jedinica UK, Francuske i SAD bili aktivni u zoni SVO. Iako Vašington nije potvrdio ili odbacio tvrdnje iznete u ovim dokumentima, saopšteno je da će  pokrenuti istraga i preispitati ko sve treba da ima pristup takvim informacijama.

Osim toga, krajem 2022. godine, u pojedinim dokumentima britanske vojske otkriveno da je više od 300 kraljevskih marinaca učestvuje u „tajnim operacijama u veoma osetljivom okruženju sa visokim nivoom političkog i vojnog rizika“ u Ukrajini.

Sve češće se pojavljuju i informacije o tome da se specijalci sa Zapada ne bore u Ukrajini samo kao plaćenici, već i da pomažu regularnim jedinicama ukrajinske vojske u upravljanju složenim sistemima, poput „patriota“ i NASAMS-a.

Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je do decembra 2023. godine, više od 5.800 stranih plaćenika ubijeno u zoni SVO, kao i da je većina njih došlo iz Poljske, SAD i UK.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /