in

Spor između Vašingtona i Teksasa eskalira, još 24 države podržale pobunu

Guverner Teksasa nedavno je izjavio da bi borba za granice mogla da potraje još neko vreme, verovatno do sledećeg januara, kada novi predsednik polaže zakletvu

Spor Vašingtona i Teksasa oko meksičko-američke granice nastavlja da eskalira, a američko društvo se sve ubrzanije deli i povodom pitanja imigracije, piše nemački list „Cuerst“.

Nakon što je Vrhovni sud doneo odluku da Teksas demontira ograde od žilet žice, koje je podigao duž reke Rio Grande, sukob između Vašingtona i pojedinih američkih država, koji tinja već godinama, upravo doživljava novu kulminaciju.

Ova odluka Vrhovnog suda nije kraj, već pre početak još oštrije runde u borbi Vašingtona i Teksasa. Nakon što je u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu guverner Teksasa Greg Abot potvrdio nameru Teksasa da nastavi da se bori protiv „invazije migranata“, još 24 države donele su zajedničku izjavu u kojoj su se pobunile protiv poteza Vašingtona.

U pismu se tvrdi da je Bajdenova administracija, umesto da podrži vladavinu zakona i obezbeđuje granicu, napala državu Teksas zbog „zaštite od ilegalnih imigranata i terorista koji ulaze u SAD.“ Abot je u pismu Beloj kući optužio predsednika SAD da nije uspeo da „sprovodi zakone o imigraciji koje je doneo Kongres.“

Kao rezultat „nezakonite granične politike Džozefa Bajdena“, za samo tri godine, tvrdi se u Abotovom pismu, više od šest miliona ilegalnih imigranata prešlo je južnu granicu, a ove brojke nije moguće ignorisati.

Put u novi američki građanski rat

Guverener Teksasa sada izgleda još odlučan u nameri da nastavi da se još žešće suprotstavlja federalnim vlastima.

U intervjuu za „Blumberg“, Abot je nedavno rekao: „Trenutno postavljamo još ograda od žilet žice kako bismo obezbedili granicu. Samo u Njujorku, kojim upravlja demokratski gradonačelnik Erik Adams, trenutno ima 37.000 ilegalnih imigranata.“

U poruci na društvenoj mreži „Trut“ (Istina) bivši predsednik i sadašnji predsednički kandidat Donald Tramp je podržao Abota: „Teksas se sa pravom poziva na ustav i treba ga podržati u odbijanju invazije.“

Američki mediji upravo dočaravaju sliku „građanskog rata“. U izbornoj godini i Holivud se pridružio napadima na Trampa, najavljujući distopijski film „Građanski rat“, koji uskoro treba da se pojavi u bioskopima. U njemu fiktivni predsednik SAD raspoređuje američku vojsku protiv pobunjenih Amerikanaca, izbeglice zakrčuju auto-puteve, a zlosutni dim se podiže nad Njujorkom.

Inače, zaštita granice je odgovornost Američke granične patrole (USBP). Teksas je nedavno naredio svojoj Nacionalnoj gardi da preuzme granicu, a druge države razmatraju  slanje nacionalne garde. Guverner Oklahome Kevin Stit govori o „buretu baruta napetosti“. Konvoji kamiondžija iz različitih delova SAD iskazuju solidarnost sa pobunjenim Teksasom.

Abot je nedavno, u razgovoru sa Takerom Karlsonom, rekao da bi borba za sigurne granice mogla da potraje još neko vreme, verovatno do sledećeg januara, kada će novi predsednik položiti zakletvu. Abot aludira na Trampov reizbor, koji bi tada mogao da sprovede zakon o migracijama u svim državama, uključujući i Kaliforniju i granicu sa Kanadom.

Amerikanci nastavljaju da koračaju odvojenim putevima, zaključuje „Cuerst“, i to sve krupnijim koracima.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /