in

Sprema se haos- Berlin blokiran (VIDEO UŽIVO)

Poljoprivrednici su se na svojim traktorima okupili ovog ponedeljka u Berlinu. Pristigli su iz svih krajeva Nemačke kako bi se pridružili velikom protestu tražeći preispitivanje planova za povećanje poreza.

Oko 3.000 traktora, 2.000 kamiona i oko 10.000 ljudi okupilo se u bulevaru koji vodi do Brandenburške kapije u Berlinu na masovnom skupu koji je zaokružio nedelju protesta protiv Vlade, javlja Rojters.

Traktori i kamioni bili su parkirani duž bulevara, a hiljade farmera po hladnoći mahalo je nemačkim zastavama.

Protesti su pojačali pritisak na koaliciju kancelara Olafa Šolca dok pokušava da popravi budžetski nered i da obuzda desničarske snage.

U nedelju uveče policija je upozorila da je bulevar već pun i pozvala demonstrante da se okupe na alternativnim lokacijama, uključujući Olimpijski stadion u zapadnom okrugu Šarlotenburg.

Suočena sa žestokim protivljenjem, Vlada se već složila da neće ukinuti poreske olakšice na nova poljoprivredna vozila i pristala je da ukidanje subvencija za dizel gorivo u poljoprivredi odloži na nekoliko godina.

Ali poljoprivrednici, uz glasnu podršku opozicionih konzervativaca i krajnje desnice, kažu da to nije dovoljno.

– Poljoprivrednici će izumreti – rekao je farmer Karl-Vilhelm Kempner dok se ukrcavao na autobus u Kelnu kojim su išli na proteste.

Vlada je zauzela pomirljiv stav zbog zabrinutosti da se politička rasprava u zemlji radikalizuje i da bi protesti mogli da prerastu u nasilje.

Ministar finansija Kristijan Lindner obratiće se na protestu sa pozornice postavljene ispred Brandenburške kapije, a čelnici koalicionih stranaka pozvali su vođe protesta na razgovor.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /