in

Srbija nema šanse da krene napred ka EU dok ne preda Kosovo


Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izrazila je razočaranje zbog neuspeha tzv. Kosova da se pridruži Savetu Evrope, ali i nadu da to nije zauvek izgubljena šansa već da je došlo samo do odlaganja te odluke, prenosi „Gazeta ekspres“.

„Tako mi je žao. Bila je to sjajna šansa da Kosovo postane deo jedne od najvažnijih institucija kao što je Savet Evrope“, rekla Fon Kramonova dodajući da je „Kosovo“ imalo realne šanse.

Prema njenim rečima, tema članstva tzv. Kosova u SE trebalo bi da se nađe na dnevnom redu na sledećoj sednici Komiteta ministara.

„Nadam se da će Komitet ministara to staviti na dnevni red na svojoj narednoj sednici, a zaista se nadam da će vlada Kosova nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom podneti ustavnom sudu pre toga“, rekla je ona za Kanal 10.

Takođe, nije propustila priliku da ne pomene Srbiji i njenu, kako je rekla, nemogućnost da krene ka članstvu u EU dok ne sprovede dosad postignute sporazume uz posredstvo Unije. Ipak, rekla je da se ista obaveza odnosi i na tzv. Kosovo.

„Za Srbiju je to sada apsolutno obavezno. To je u poglavlju 35. Srbija nema šanse da krene napred bez sprovođenja obaveza koje proizlaze iz Ohridskog sporazuma. Ovo se podjednako odnosi i na Kosovo.

Razgovarali smo o Zajednici opština sa srpskom većinom. Ne znam za pojedinačne obaveze koje proizlaze iz Ohridskog sporazuma, ali je tačno da obe strane moraju da rade na tome i što brže sprovedu obaveze“, rekla je Viola fon Kramon, a prenela „Gazeta ekspres“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /