in

Srbija povećala izvoz u Kinu za 185 puta

Srbija povećala izvoz u Kinu za 185 puta

Govoreći o potpisanim sporazumima u Kini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija povećala izvoz u Kinu za 185 puta.

„To je velika razlika. Ovo je neka vrsta istorijskih sporazuma koji donose mnogo blagodeti građanima“, kazao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da u Župi Aleksandrovačkoj imamo fantastična vina, i da im se sada otvaraju vrata najvećeg tržišta. Naglasio je da za 5 godina više neće biti nikakvih carina na srpska vina u Kini te da neće biti više potrebe da ljudi skladište vina koja ne mogu da prodaju.

„Narednih pet godina će se spuštati carine po 20 odsto, dok ne budu na nuli. Pričao sam sa porodicom Aleksić iz Vranja, koja već sada izvozi vina u Kinu, a zamislite kada carina bude 30 odsto niža, šta će im to značiti. Čak 5.000 porodica ima siguran hleb. To je ogromna stvar. Imali smo milijardu i 200 hiljada dugove Bora, pa smo našli kompaniju koja je rešila to, i verujem da će naredne godine postati prvi proizvođač bakra u Evropi. To su velike kineske kompanije, i to nam je mnogo značilo“, rekao je Vučić.

Podsetio je da će se ukinuti carina i za med, pivo, vodu, kiselu vodu, smrznutu malinu…

„Verujemo da ćemo smrznutu malinu za pet ili šest godina gotovo preko 60 odsto da izvozimo u Kinu“, rekao je on.

Objasnio je i da će građani moći da kupuju još jeftinije kineske proizvode.

Potom je istakao da je 2012. godine BDP bio na 32 milijarde, a da će ove tj. sledeće završiti sa 74 milijarde.

„Ne zaboravite da smo 2012. ukupan BDP bio 32 milijarde, ovu godinu ćemo da završimo sa 74 milijarde sve onoga što vredi. Mi smo za 42 milijarde podigli BDP i više uradili nego što je napravljeno u prethodnih 50 godina“, izjavio je Vučić.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(B92)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /