in

Srbija preduzela dva važna koraka ka de fakto priznanju Kosova

 Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan kaže da su SAD veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korišćenje dinara.

U intervjuu za Glas Amerike na albanskom kazao je da je ovakvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

„Ne iznosim nejasne pretnje u javnosti. Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo se odnositi ni prema Vladi Kosova kao prema partneru”, rekao je O’Brajen, prenosi Glas Amerike, piše KoSSev.

Prištini poručuje da Kosovo treba da odustane od odluke o dinaru.

„Iako su Sjedinjene Države savetovale kosovsku vladu da ne vrši takve akcije, ona je odlučila da je sprovede, ne uzimajući u obzir savete ključnih partnera“, dodaje.

Kaže da moderne evropske zemlje rešavaju ova pitanja preliminarnim dijalogom i na vreme obaveštavaju stanovnike.

Američki zvaničnik je rekao da je u više navrata imao kontakte sa kosovskim premijerom pre objavljivanja odluke o platnom prometu i samo kratku razmenu nakon njenog objavljivanja.

Upitan o odnosima Beograda i Prištine i prošlogodišnjim sporazumima, O’Brajen je rekao da obe starne treba da primenjuju svoje obaveze bezuslovno od druge strane.

Srbija je, rekao je, preduzela dva važna koraka ka de fakto priznanju Kosova, poput pitanja registarskih tablica i carinskih dokumenata.

(KoSSev-N1)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /