in

Srpska traži da Ustavni sud BiH bude lišen i neustavnih nadležnosti koje je prigrabio

Predsednik Republike Srspke Milorad Dodik izjavio je da je Srpska jasno rekla da ne veruje Ustavnom sudu BiH koji je vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara uradio sve da uruši Dejton, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu, koja sve što je radila je radila na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske.

– Odlazak stranih sudija i poništavanje svih nesutavnih odluka, uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja ovog suda – rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nažalost, kaže Dodik, poslednjih godina to nije slučaj.

– Zato mi ne možemo da verujemo toj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni deo zaštite Ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrednosti. To su zloupotrebili do te mere da je sve postalo besmisleno – rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.

Istakao je da je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudija iz Srpske neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.

Odlazak stranih sudija i poništavanje svih neustavnih odluka uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja ovog suda.

(rtrs.tv)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /