in

Šta će Berlin staviti pred Srbiju i šta će uslediti posle rezolucije?

Ono što će uslediti posle rezolucije mnogo će više odgovarati srpskim vlastima: u februaru će uveliko početi izborna kampanja za EP, i raspravljaće se samo o urgentnim temama – što Srbija verovatno neće biti, kaže sagovornik „Danasa“

Ukoliko se u rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji nađe zaključak odnosno predlog da se ponove izbori u Beogradu, a vrlo je moguće da to bude slučaj, zvanični Berlin, kao i ostale države koje imaju svoje izaslanike za Zapadni Balkan, staviće na sto – pred Aleksandra Vučića – taj zahtev.

Kako kaže „Danasov“ diplomatski izvor, da bi se u zaključcima Evropskog parlamenta našao predlog o ponavljanju izbora u Beogradu, neophodna je saglasnost četiri grupacije u tom evropskom telu.

„Ako do toga dođe, može se očekivati da Berlin javno i transparentno insistira na zaključcima EP, dok bi Pariz to izvesno sledio, ali manje javno i oštro od Berlina“, kaže naš sagovornik.
Kako dodaje, takav trend bi pratile i ostale države koje imaju svoje izaslanike na Zapadnom Balkanu, a to su Italija i Velika Britanija.

Rezolucija Evropskog parlamenta biće mnogo oštrija nego što vlast to očekuje.

„Dakle, sve zavisi od formulacija iz rezolucije EP, ali tada će imati osnova da traže ponavljanje izbora u Beogradu. Vrlo je verovatno da će i tražiti, mada, treba istaći da ni to ne ide po automatizmu“, kaže „Danasov“ sagovornik.

Teško je predvideti tačan razvoj događaja, objašnjava dalje, ali je najverovatniji rasplet takav da će rezolucija Evropskog parlamenta biti mnogo oštrija nego što vlast očekuje, sa svim zaključcima koje su imali članovi posmatračke misije, a koji su poznati javnosti.

Taj dokument će predstavljati okvir i za odnos Evropske komisije, napominje, ali i narednog saziva Evropskog parlamenta prema Srbiji.

„Međutim, ono što će uslediti posle rezolucije je nešto što će mnogo više odgovarati vlastima. Prvo, na redu su izbori za Evropski parlament i februar je vreme kada su svi uveliko u kampanji, iako su izbori u junu, a u EP se raspravlja samo o urgentnim temama, što Srbija verovatno neće biti.

Svi će biti zauzeti kampanjom, a posle juna, jedan deo poslanika će biti nov, a moguće je da se jedan deo izvestilaca i promeni. Dakle, posle rezolucije, sve će biti usporeno, tako da neće biti velikog pritiska na vlasti u Srbiji“, kaže naš sagovornik.

Tada će, zaključuje, sve biti prepušteno zemljama članicama i biće važno ono što stiže kao poruka iz Berlina i Pariza.

Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji biće usvojena 8. februara, a konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za 6. februar.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /