in

Sud u Prištini osudio Duška Arsića na 13 godina zatvora

Duško Arsić uhapšen je 8. decembra 2021. godine na administrativnom prelazu Jarinje, u prisustvu dvoje maloletne dece, nakon što je došao da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine

Osnovni sud u Prištini osudio je danas Duška Arsića iz Matičana kod Prištine na 13 godina zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina.

Iz suda su naveli da je Arsić kriv za dela koja mu se prema optužnici stavljaju na teret. Vreme koje je proveo u pritvoru biće uračunato u kaznu.
Duško Arsić uhapšen je 8. decembra 2021. godine na administrativnom prelazu Jarinje, u prisustvu dvoje maloletne dece, nakon što je došao da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane, kod Prištine.

Arsić je tada objasnio da je „prijava za navodni ratni zločin protiv njega podneta tri dana pošto je podneo tužbu za utvrđivanje ništavnosti ugovora kojim je njegova imovina prodata na osnovu falsifikovane dokumentacije“.

„Primoravali su me i pretili su mi da se povučem sa svoje imovine, da se ja povučem sa suđenja na koje sam krenuo za svoju imovinu. Da ću da zažalim. Nisam znao da ću biti optužen za ratni zločin. Izgleda da je ovo osnovna metoda na Kosovu. Najlakša metoda. Ako nekoga ne možete primorati, optužite ga za ratni zločin“, rekao je Arsić u završnoj reči na suđenju pred Osnovnim sudom u Prištini.

Njega tužilaštvo tereti da je počinio ratni zločin 1999. u selu Butovac, na Kosovu i Metohiji.

Tužbu za uzurpaciju imovine Arsić je podneo 20. septembra 2021. godine.

Advokat: Nijedan materijalni dokaz nije potvrdio navode iz optužnice
Advokat Vasilije Arsić izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke tužilaštva da u završnoj reči zatraži kažnjavanje njegovog branjenika Zlatana Arsića.

„Iskreno, odbrana je očekivala da će tužilaštvo da odustane od optužnice u današnjoj završnoj reči jer je dokazni postupak nesumnjivo potvrdio da je optužba bila neosnovana. Nijedan materijalni dokaz nije potvrdio navode iz optužnice. Nemaju ni jedan dokaz da je Zlatan Arsić bio pripadnik MUP-a Srbije, nemaju ni jedan dokaz da je kuća upaljena, da je navodno Besim pretučen“, rekao je advokat Arsić nakon završetka današnjeg ročišta u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini.

On je istakao da je posle iznošenja takvih činjenica i dokaza nejasno je zašto je tužilac u svojoj završnoj reči tražio kažnjavanje Zlatana Arsića.

„Stvarno je odbrana iznenađena takvim stavom tužilaštva, jer činjenica je da čovek nije bio u to vreme na tom mestu, niti izvršio krivično delo. Samo ta činjenica da se u jednom delu optužnice tvrdi da je Besim premlaćen, a da je Zlatan 11 meseci u pritvoru za odbranu je neshvatljivo. Previše dugo je bio u pritvoru za jednu, tako da kažem, blagu kvalifikaciju dela“, naveo je Arsić.

Odbrana, ukazuje, smatra da nema elemenata ratnog zločina, dok tužilaštvo uporno insistira na tome da dokaže kako je optuženi odgovoran za proterivanje albanskog stanovništva iz Kamenice, iako za to nema nikakav dokaz.

„Odbrana očekuje da će sudsko veće da smogne snage i donese oslobađajuću presudu, bila bi to prava stvar jer dokaza protiv njega nema. Ako se desi slučajno da Zlatan bude osuđen, to će biti silovanje pravde“, zaključio je Arsić.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /