in

Sumorne prognoze za ekonomiju evrozone u 2024

Eksperti tvrde da privreda evrozone neće moći da nadmaši rast od 0,6 odsto uprkos tome što se očekuje da će plate rasti brže od inflacije

Prema rezultatima ankete koju je sproveo „Fajnenšel tajms“ među 48 ekonomista, evrozona, blok koji čini 20 država, u novoj 2024. godini ostvariće vrlo mali privredni rast – tek 0,6 odsto.

Prognoze Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda su za nijansu optimističnije – ekonomija bloka će rasti za 0,8 odsto, odnosno 1,2 odsto u 2024. godini.

Anketirani eksperti tvrde da privreda evrozone neće moći da nadmaši rast od 0,6 odsto uprkos tome što se očekuje da će plate rasti brže od inflacije – rast zarada u zoni jedinstvene valute predviđen je na samo 4 odsto u 2024, dok će potrošačke cene porasti u proseku za više od 2,5 odsto i nešto ispod 2,1 odsto u 2025. godini.

Dve trećine ispitanika reklo je da privreda u zoni evra klizi u recesiju.

ECB je ranije predviđala rast plata i inflacije u narednoj godini od 4,6 odsto, odnosno 2,7 odsto, što bi označilo rast realnih prihoda domaćinstava prvi put u tri godine. Evropska centralna banka očekuje da će potrošačke cene porasti za 2,1 odsto u 2025.

Ekonomisti za „Fajnenšel tajms“ upozoravaju da će nezaposlenost porasti s rekordno niskih 6,5 odsto u evrozoni u oktobru 2023. na 6,9 procenata na kraju sledeće godine.

Očekuje se i da će visoke kamatne stope, verovatna previranja na energetskom tržištu i geopolitička nestabilnost dovesti do dublje recesije, kao i da evrozoni sledi period još slabijeg rasta ukoliko Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD, odnosno ako Ukrajina izgubi u sukobu s Rusijom.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /