in

Svejedno je čija je raketa, Rusija je svakako kriva

Svejedno je čija je raketa, Rusija je svakako kriva

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da nije bitno čija je raketa pala u Poljskoj, Rusija je svakako kriva jer je napala Ukrajinu, prenose „RIA Novosti“.

„Pre svega, ovo je užasna vest. Posebno s obzirom na štetu koju je izazvala raketa koja je pala. Ali u isto vreme, ovaj incident mora biti pažljivo istražen. Na kraju krajeva, ako delovi oružja korišćenog u ovom ratu dospeju do naše teritorije i izazovu razaranja, treba da se zabrinemo“, rekao je Šolc.

On je dodao da su zbog toga odlučili da „pažljivo istraže ovaj udar i nastalu štetu, pa tek onda sa sigurnošću da kažu o kakvoj se raketi radi, kome pripada i koji zaključci iz toga proizilaze“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Jedno je jasno, ma čija raketa bila i iz kog razloga je pala u Poljskoj, to se ne bi dogodilo da Rusija nije započela rat protiv Ukrajine“, zaključio je nemački kancelar.

Šolc je juče na konferenciji za novinare na Baliju, gde se održao samit G20, poručio članicama NATO-a da ovaj incident mora da se istraži, kao i delovi rakete.

„Mislim da je dobro i ispravno što su se ovde prisutne članice NATO okupile vrlo brzo kako bi razgovarale o situaciji. Svi smo se složili da je sada potrebno istražiti incident, kao i delove rakete“, rekao je nemački kancelar.

On je dodao da je „neophodno sačekati rezultate istrage, a zatim ih javno saopštiti, kao i da u ovako ozbiljnoj situaciji ne može biti reči o ishitrenim zaključcima pre nego što se činjenice pažljivo prouče“.

(rt)Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /