in

Tači će biti osuđen, ali pravde za srpske žrtve u tom procesu neće biti

Tači će biti osuđen, ali pravde za srpske žrtve u tom procesu neće biti


Advokat Toma Fila kaže da je OVK hapsila Albance ili zato što su sarađivali sa srpskom policijom i vojskom, zato što su bili pristalice Ibrahima Rugove, ili zato što nisu hteli da daju novac kako bi finansirali OVK

Advokat Toma Fila ocenio je za „Kosovo onlajn“ da dosadašnji tok postupka protiv Hašima Tačija i još trojice bivših lidera OVK ukazuje da će oni biti osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, ali da niko od njih na kraju neće biti odgovoran za zločine koji su počinjeni nad Srbima.

„Pravda za Srbe neće biti postignuta na suđenju Tačiju i ostalim liderima bivše OVK. Razlog je vrlo prost. Svi Srbi koji su bili uhapšeni i odvedeni u logore, ni jedan nije preživeo. Dakle, svedoka, neposrednih učesnika nema“, kaže Fila.

Kao dokaz toj tvrdnji navodi da se u optužnicama protiv bivših lidera OVK ne nalazi ni „Žuta kuća“, ali ni neki drugi događaj u kome su počinjeni zločini nad Srbima.
Ipak, naglašava, na osnovu dosadašnjih iskaza svedoka ima dovoljno prikupljenih činjenica da budu osuđeni za zločine koje su počinili nad svojim sunarodnicima.

Fila kaže da je OVK hapsila Albance ili zato što su sarađivali sa srpskom policijom i vojskom, zato što su bili pristalice Ibrahima Rugove ili zato što nisu hteli da daju novac kako bi finansirali OVK.

„Neki od njih su se vratili, uglavnom iz jakih porodica, bilo po tradiciji, iz fisova, albanskih plemena ili zato što su bili finansijski jaki. Oni su platili da budu oslobođeni i sada govore kako su se ponašali prema njima. Jedan deo menja iskaz zato što se vrše pretnje i ucene“, ističe Fila.

Komentarišući kontroverze oko zastrašivanja svedoka, kaže da je ono organizovao.

„To zastrašivanje svedoka nije samo na jedno ime, već i na njegovu porodicu, žene, decu, službu… Ima više načina zastrašivanja i uticaja na svedoke. Jedan deo nije hteo da popusti i taj deo će biti dovoljan da budu osuđeni na dugogodišnje robije“, ocenjuje Fila.
Naglašava i da takve presude odgovaraju i aktuelnoj vladi na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

„Očekujem da će Tači i drugi biti osuđeni zato što nemaju podršku. Kurti i vlast u Prištini nije učestvovala u OVK i oni pokušavaju da naprave distinkciju od ponašanja OVK. Ali, i dalje finansiraju i daju sva dokumenta i dozvoljavaju pritisak na svedoke. To je za njih u redu, Samo da se javno ne vidi ništa“, ističe Fila.

Praveći paralelu između suđenja pred Haškim tribunalom takozvanoj Kosovskoj grupi, visokim oficirima vojske i policije tadašnje SRJ i Srbije i aktuelnim suđenjima bivšim liderima OVK pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, Fila kaže da suštinska razlika u tome što, za razliku od Kosova, ni on ni drugi advokati optuženih oficira VJ i MUP nisu imali pomoć države.

„Ni jedan dinar, ni jedan dokument nisam dobio od strane jugoslovenskih vlasti“, kaže Fila.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /