in

Taj plan je krađa, dobićete oštar odgovor

Potencijalno konfiskovanje imovine ruske Centralne banke od strane zapadnih vlada poslalo bi negativan signal drugim centralnim bankama i imalo negativan uticaj na međunarodne finansije, rekla je guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina.

Evropska unija je u ponedeljak usvojila zakon koji članicama dozvoljava da ostvare profit od zamrznute imovine ruske Centralne banke, što predstavlja prvi konkretan korak ka cilju bloka da iskoristi ovaj novac da finansira obnovu Ukrajine posle rata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Zapad da će dobiti oštar odgovor ukoliko imovina bude konfiskovana, opisujući taj plan kao „krađu“, prenosi Rojters.

Nabiulina je istakla da će banka preduzeti korake da zaštiti svoju zakonsku imovinu i dodala da bi konfiskovanje bilo „kršenje osnovnog principa zaštite rezervi centralne banke“.

„Po našem mišljenju, odstupanje od ovog principa će dovesti do posepenog podrivanja sistema međunarodnih finansija i položaja rezervnih valuta u svetu“, zaključila je guvernerka.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /