in

Taker Karlson posetio Asanža u zatvoru

Taker Karlson posetio Asanža u zatvoru

Osnivaču „Vikiliksa“, ukoliko bude izručen SAD, preti zatvorska kazna od 175 godina zbog objavljivanja poverljivih dokumenata

Novinar Taker Karlson objavio je na društvenoj mreži Iks da je posetio osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža u londonskom zatvoru Belmarš premda, pored fotografije na kojoj je s Asanžovom suprugom Stelom Moris, nije naveo nikakve detalje s tim u vezi.

Veruje se da je bivši voditelj „Foks njuza“ intervjuisao najpoznatijeg zatvorenika na svetu pošto je prethodno razgovarao s njegovim ocem i bratom za tu medijsku kuću 2021, ali i ranije ove godine.

Karlson je osudio Asanžovo zatvaranje karakterišući ga kao kršenje prava osnivača „Vikiliksa“ na Prvi amandman, što je, po njegovim rečima, katastrofalan presedan za druge novinare i izdavače koji rade s poverljivim materijalom.

Asanž je uložio žalbu na njegovo izručenje u SAD, gde mu preti kazna do 175 godina zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o špijunaži jer je „Vikiliks“ objavljivao tajne vojne i diplomatske depeše kojim su, između ostalog, dokumentovani zločini koje je američka vojska počinila u Avganistanu i Iraku.

Džulijan Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš od 2019. kada je proteran iz ambasade Ekvadora u Londonu gde je živeo sedam godina. Asanž je dobio politički azil, a kasnije i ekvadorsko državljanstvo, ali su mu oba oduzeta pre hapšenja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /