in

Tek sada počinje – Rusija postavila nuklearne rakete

Rusija je o svom trošku isporučila Belorusiji taktičke nuklearne rakete kompleksa Iskander, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Rusija je o svom trošku isporučila Belorusiji taktičke nuklearne rakete kompleksa Iskander. Ovo je izjavio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom posete fabrici automobila u regionu Minska, prenele su RIA Novosti.

„ Moramo da se zahvalimo Rusima: mnogo su nam pomogli prošle godine. Ovde čak i ne govorim o nuklearnom oružju, koje je svakog postavilo na svoje mesto… Mi od Rusa smo za njihov novac, iako ih plaćamo na druge račune, dobili takve komplekse kao što je Iskander , rekao je beloruski lider.

Predsednik Belorusije je naglasio da upotreba ovakvih kompleksa i nuklearnih raketa zahteva striktno poštovanje određenog protokola. Odobrenje nekoliko visokih zvaničnika takođe su potrebne da se ovo oružje stavi u delo.

U martu 2023. Lukašenko je već nazvao „svojim“ taktičke nuklearne rakete koje je Vladimir Putin planirao da rasporedi u Belorusiji.

„I ne treba da se govori, evo, samo će se čuvati, to nije naše oružje. Ovo je naše oružje koje će doprineti suverenitetu i nezavisnosti“, rekao je Lukašenko. Dodao je da je izdao naređenje da se obnove lokacije na kojima su se nalazile rakete sa nuklearnim bojevim glavama, a da bi Belorusija, u slučaju potrebe, nakon taktičkog nuklearnog oružja mogla da dobije i strateško. „Mi se ni pred čim nećemo zaustaviti, braneći svoje zemlje, svoje narode“, rekao je Lukašenko.

Početkom 2023. godine predsednik Putin je najavio izgradnju skladišta za skladištenje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, kao i konverziju beloruskog vazduhoplovstva za nošenje raketa Iskander.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /