in

Tramp kreće u borbu protiv zabrane kandidovanja u Mejnu

Državni sekretar Mejna Šena Belous ima dokazanu istoriju pristrasnosti kada je u pitanju Tramp i nije mu dala priliku da se odbrani od njenih optužbi, poručuju Trampovi advokati u žalbi

Bivši američki predsednik Donald Tramp započeo je sudski postupak kojim pokušava da ospori zabranu kandidovanja na predsedničkim izborima u Mejnu, tvrdeći u pravnom podnesku da državni sekretar nije imao ovlašćenje da ga diskvalifikuje.

Trampovi advokati uložili su Višem sudu Mejna žalbu u kojoj se osporava prošlonedeljna odluka državnog sekretara Šene Belouz da bivšem predsedniku zabrani da se kandiduje zbog njegove navodne uloge u nemirima na Kapitolu iz januara 2021.

O slučaju će verovatno odlučivati Vrhovni sud SAD, zajedno sa sličnom odlukom u državi Kolorado, ali Mejn zahteva da se sa osporavanjem odluke počne na nivou sudskog sistema te savezne države.

Odluka kojom je Tramp diskvalifikovan u Mejnu je „proizvod procesa zaraženog pristrasnošću i sveopštim nedostatkom odgovarajućeg postupanja“, poručili su Trampovi advokati u sudskom podnesku.

Dodaje se da Belouz ima dokumentovanu istoriju pristrasnosti kada je u pitanju Tramp i da mu nije dala priliku da se brani od njenih optužbi.

Diskvalifikacije u Mejnu i Koloradu zasnovane su na tumačenju ustavnog amandmana kojim se brani ljudima koji učestvuju u „ustanku ili pobuni“ da obavljaju javne funkcije u SAD.

Amandman je usvojen 1866. kako bi se osiguralo državljanstvo i ustavna prava za bivše robove i da bi se sprečio povratak na vlast političara koji su učestvovali u pobuni Konfederacije.

Belouz i druge demokrate optužile su Trampa da je podstakao „ustanak“ na Kapitolu, gde su demonstranti pokušali da ospore rezultate izbora iz 2020. na kojima je Tramp izgubio od Džozefa Bajdena.

Ona je u objavama na društvenim mrežama Trampa nazivala „ustanikom“, tvrdeći da je trebalo da bude smenjen sa funkcije predsednika nakon što je optužen za navodno podsticanje nereda.

Tramp je u više navrata tvrdio da su izbori bili namešteni, ali je negirao bilo kakvu ulogu u izazivanju nereda.

Ankete ukazuju da je bivši predsednik SAD daleko najpopularniji kandidat za republikansku nominaciju na predstojećim izborima u SAD, ali se susreće sa četiri zasebna predmeta u kojima se tereti za teška krivična dela, kao i brojnim pokušajima da bude diskvalifikovan.

Tramp je sudske postupke koji se vode protiv njega nazvao politički motivisanim „lovom na veštice“ čija je svrha da spreče njegov drugi mandat.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /