in

Tramp pobedio na izborima u Nju Hempširu

Bivši predsednik Donald Tramp napravio je ogroman korak ka pobedi u trećoj uzastopnoj republikanskoj predsedničkoj nominaciji pobedivši na predizborima u Nju Hempširu.

Tramp je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila je osam elektora, na osnovu gotovo 90 odsto obrađenih glasačkih listića, prenosi „Gardijan“.

Tramp se obratio svojim pristalicama u Našui, govoreći i o rezultatima Niki Hejli.

„Ona nije pobedila, ona je izgubila. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvek se mota okolo“, rekao je Tramp.

Američki mediji javljaju da je Hejli, iako poražena na izborima obećala da se neće predati u borbi za kandidata za predsednika SAD.

„Imam vesti za sve njih – Nju Hempšir je prvi u zemlji, ali nije poslednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još desetina država, a sledeća je moja divna Južna Karolina“, rekla je Hejli koja je rezultate sačekala u hotelu.

Uprkos njenoj izjavi, Hejli će se zapravo boriti sa istorijom, jer do sada nijedan kandidat nije pobedio na poslaničkim izborima u Ajovi i predizborima u Nju Hempširu, a da nije dobio nominaciju svoje stranke

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden oglasio se rečima da je jasno da će Tramp biti njegov protivkandidat.

Njegov predizborni tim već je počeo da štampa majice na kojima mu je Tramp protivnik.

„Zajedno ćemo pobediti Trampa ponovo“, piše na majicama.

Uoči izbora u „granitnoj državi“, ankete su pokazale značajno vođstvo Trampa, naročito nakon što se guverner Floride Ron DeSantis povukao iz trke i podržao bivšeg predsednika SAD.

Nju Hempšir je kao država umerenih republikanaca i nezavisnih kandidata, teorijski bio povoljan teren za Hejli, bivšu guvernerku Južne Karoline koja je popularna među fakultetski obrazovanim i biračima iz predgrađa, ali se ispostavilo da ipak „može biti samo jedan“ kandidat republikanaca za Belu kuću.

Interesantno je da je zbog drame unutar Demokratske partije i odluke Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) da izabere Južnu Karolinu za početak stranačkih izbora umesto, kao do sada, Nju Hempšira, američki predsednik Džozef Bajden odlučio da ne učestvuje u „granitnoj državi“ što je podgrejalo nade da će neodlučni birači glasati za Hejli, ali se ispostavilo da to nije slučaj.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /