in

“Treći svetski rat je počeo – Ovo je krajnja Putinova meta”

“Treći svetski rat je počeo – Ovo je krajnja Putinova meta”

Fiona Hil, ekspert za međunarodne odnose i bivša savetnica tri američka predsednika izjavila je da se već vodi borba u Trećem svetskom ratu.

Ona je dodala da mi „to ne uspevamo da prepoznamo“.

„Već smo u Trećem svetskom ratu, prihvatilli mi to ili ne. I Prvi, i Drugi svetski rat su započeli oružanim, političkim i društvenim previranjima godinama pre samog, formalnog početka rata“, navela je Hilova i upozorila da se svet vraća u stare istorijske obrasce za koje se verovalo da se nikada više neće ponoviti, prenosi Blic.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njenim rečima, ti obrasci uključuju zapadne saveznike koji ne vide da pomažu Putinu koji gradi ratnu mašinu, brojne obožavatelje fascinirane „snagom“ autokrate i sklonost političara da upiru prstom jedan u drugoga radi političke dobiti, umesto da rade zajedno za opstu bezbednost.

„Putinova politika postoji već 22 godine, a ka ovoj situaciji se kreće od 2008. godine. Stavovi prema Ukrajini i sentiment da cela ta zemlja pripada Rusiji gradi se dugo. Putin je sada u Evropi otvorio vrata za koja smo dugo verovali da su zatvorena posle Drugog svetskog rata“, smatra Fiona Hil.

Prema njenim rečima, predsednik Rusije ne odustaje od borbe nakon poraza već nastavlja da se bori koristeći sva dostupna sredstva. „Eskalacija je njegova igra, a zapad krajnja meta. Ukrajina je samo rov u Putinovom ratu sa zapadom i kolateralna šteta“, zaključuje Fiona Hil. Ona smatra da Putin ni ne želi pregovore sa Kijevom, već mu je namera da za pregovarački sto dovede „velike svetske igrače“, iako bi prva prilika za takav scenario mogla da mu se ukaže tek za nekoliko godina.

„Putin je toga svestan, što navodi na zaključak da se Rusija spremila za dugi rat“, upozorava Fiona Hil i ukazuje da ruska elita, koja tvrdi da se ideološki ne slaže sa Putinom, i dalje pomaže da se ekonomija Rusije transformiše kako bi bila sposobna da izdrži dugotrajan rat.

(tanjug)