in

Tužilac Zapadne Virdžinije zatražio da se Bajden proglasi nesposobnim da vodi državu

Državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisi poslao je pismo potpredsednici SAD Kamali Haris u kojem otvoreno sugeriše da Džo Bajden bude proglašen nesposobnim da obavlja dužnosti šefa države.

Naveo je i razlog: „Zbog oštećenja kognitivnih funkcija“.

Centralna tačka u Morisijevom pismu-inicijativi glasi:

„Pozivam Vas da iskoristite svoja ovlašćenja iz četvrtog odeljka 25. amandmana i proglasite da predsednik Bajden nije sposoban da koristi ovlašćenja i obavlja svoje dužnosti. Obraćam Vam se zbog nedavnih otkrića u izveštaju specijalnog tužioca Roberta Hera“.

Prošle nedelje je specijalni tužilac Her saopštio da je završio istragu o Bajdenovom nepropisnom čuvanju poverljivih dokumenata, u kojem je ukazao da ne vredi pokretati krivični postupak protiv predsednika SAD jer bi se pred porotom pojavio kao „dobronamerni starac koji ima probleme sa pamćenjem“.

U Herovom dokumentu se navodi da Bajden u kontaktima sa njegovim timom nije mogao tačno da naznači datum početka i završetka svog rada na funkciji potpredsednika SAD, niti da navede datum smrti svog sina Boa.

Morisi je Haris napisao i da su Amerikanci predugo posmatrali „kognitivno urušavanje šefa države“ i upozorio da nečinjenje tim povodom može imati „ozbiljne posledica po celu naciju“.

Dodatno je ukazao: „Ako Bela kuća veruje da je Bajden psihički podesan za šefa države, onda treba zatražiti da bude optuži za namernu zloupotrebu dokumenata. Ako je Bajden u stanju da upravlja zemljom, onda je u situaciji sa nepropisnim držanjem državnih dokumenata bio dovoljno lukav da deluje namerno“.

Bajden je poslednjih dana tvrdio da je u sadašnjem mandatu razgovarao pokojnicima Helmutom Kolom i Fransoom Miteranom.

Nakon što je Herov izveštaj objavljen, Bajden je u Beloj kući izjavio da je ogorčen ocenom da je „dobronamerni starac slabog pamćenja“. Tvrdeći da je sa njim sve u redu, pokazao je da uopšte nije jer je za egipatskog lider Abdel Fataha as-Sisija rekao da je „predsednik Meksika“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /