in

U EU nema dogovora – Rusi slave pobedu

EU smatra da konfiskacija blokirane imovine Rusije nosi rizik i nema saglasnosti među zemljama članicama po ovom pitanju.

Ali Evropska unija namerava da oporezuje dobit od ove imovine. Moskva je moguću konfiskaciju nazvala krađom

Malo je verovatno da će EU konfiskovati zamrznutu imovinu ruske centralne banke, prenosi Rojters pozivajući se na visoke zvaničnike EU.

„Neće biti konfiskacije kapitala iz ruske imovine. Ne postoji sporazum između zemalja članica EU o ovom pitanju“, rekao je izvor agencije upoznat sa pregovorima.

Evropski zvaničnici smatraju da ovo predstavlja previše pravnih rizika.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Gzavije Betel rekao je agenciji da se prema konfiskaciji ruske imovine odnosi sa „velikim oprezom“: „Zamislite da smo doneli političku odluku da prebacimo milijarde Ukrajini. I šest meseci kasnije imamo zakonsku odluku koja kaže da ne smemo da ih dajemo. Ko će onda platiti?

Pitanje da li je konfiskacija ruske imovine od 300 milijardi dolara legalna, na Zapadu se dugo raspravlja.

Kako je krajem decembra pisao Fajnenšel tajms, SAD su pozvale radne grupe u okviru G7 da prouče različite metode konfiskacije, ali su se neke članice grupe – Nemačka, Francuska, Italija – usprotivile i smatrale da je neophodno pažljivo proučiti zakonitost. takvih radnji.

EU će uvesti neočekivani porez na zamrznutu rusku imovinu. Blumberg je 23. januara, pozivajući se na izvore, javio da su ministri spoljnih poslova zemalja članica podržali tu ideju. Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da Evropska unija namerava da donese odluku o korišćenju prihoda od ruske imovine pre sastanka šefova ministarstava spoljnih poslova EU, koji će se održati 19. februara.

Rusko diplomatsko odeljenje je primetilo da će sve mere koje Zapad odluči da primeni na blokiranu imovinu predstavljati „krađu ruske imovine“.

Sagovornici Rojtersa upoznati sa stavom Centralne banke i ruske vlade rekli su da su se u Moskvi „u dubini duše svi već oprostili od rezervi“, ali da nameravaju da se obrate sudu u slučaju konfiskacije.

Jedan od izvora je rekao da bi Rusija mogla da odgovori konfiskacijom zapadne imovine i prekidom diplomatskih odnosa.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /