in

UDARNO: Teksas izveo tenkove na granicu

Guverner ove američke države Greg Abot izjavio je da je spreman za sukob sa saveznim vlastima koji se tiče demontaže barijera duž državnog dela granice SAD sa Meksikom

Guverner američke države Teksas Greg Abot odobrio je raspoređivanje vojnih tenkova Nacionalne garde Teksasa na južnoj granici.

Izjavio je i da je spreman za sukob sa saveznim vlastima oko pravnog spora koji se tiče demontaže barijera duž državnog dela granice SAD sa Meksikom.

„U malo verovatnom slučaju da se to desi, spremni smo da uradimo ono što smo radili poslednjih mesec dana, a to je izgradnja barijera“, istakao je Abot u intervju sa Takerom Karlsonom, na pitanje o mogućnosti da savezna vlada preuzme Nacionalnu gardu Teksasa.

Abot je danas izjavio da je Teksas spreman za „neverovatan slučaj“ da predsednik SAD Džozef Bajden federalizuje Nacionalnu gardu.

„Prvo bih bio šokiran. To bi bio bezobrazan potez sa njegove strane, potpuna katastrofa“, rekao je Abot u emisiji „Bez cenzure“, a prenosi portal „Hil“.

Abot je rekao da je država na granicu rasporedila pripadnike Teksaškog odeljenja za javnu bezbednost, kao i druge službenike za sprovođenje zakona zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde iz drugih država, ali je rekao da bi još veći broj pripadnika garde još više pomogao.

On je kazao da bi bio „šokiran i razočaran“ ako države koje su se obavezale da će ga podržati u njegovim naporima na kraju ne pošalju pripadnike svoje Nacionalne garde u Teksas.

U ponedeljak je Vrhovni sud SAD izdao privremenu naredbu kojom se agentima federalne granične patrole dozvoljava da uklone fizičke granične barijere koje je postavio Teksas. Međutim, Abot tvrdi da Teksas ima ustavna ovlašćenja da zaštiti svoje granice, zbog neuspeha savezne vlade da se pozabavi prilivom ilegalnih migranata u Sjedinjene Države.

Iz Sindikata graničnih patrola prethodno je saopšteno da njihovi federalni agenti neće hapsiti pripadnike Nacionalne garde Teksasa zbog poštovanja njihovih zakonskih naređenja. Agenti granične patrole cene i poštuju akcije Teksasa, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, gnev građana zbog odluke Vrhovnog suda sve je vidljiviji.

U znak podrške vlastima Teksasa pokrenut je veliki patriotski kovoj.

Protiv odluka Bajdenove administracije ustali su tamošnji farmeri, zahtevajući zaštitu južne granice.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /