in

Udruživanje Rusije, Irana i Kine, noćna mora za Ameriku i saveznike

Udruživanje Rusije, Irana i Kine, noćna mora za Ameriku i saveznike


Alijansa omogućava da se uspešno izbegnu sankcije, pobede u vojnim sukobima, a takođe i privuku druge zemlje u svojstvu saveznika

Saradnja tri države – Rusije, Irana i Kine, koju list „Ekonomist“ naziva „antizapadnom osovinom“, predstavlja noćnu moru za SAD i njihove saveznike, s obzirom na to da takva koalicija predstavlja realnu pretnju zapadnom svetskom poretku.

List napominje da trostrano partnerstvo koje su stvorile Rusija, Iran i Kina, razvoj trgovine između njih, kao i učešće u multilateralnim međunarodnim organizacijama poput BRIKS-a, govori o značajnoj snazi koja se suprotstavlja Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

Saradnja im omogućava da uspešno izbegnu sankcije, pobede u vojnim sukobima, a takođe i privuku druge zemlje u svojstvu saveznika.

Pritisak Zapada na Rusiju, Iran i Kinu dodatno zbližava ove zemlje, a struktura ekonomija tri države omogućava im da se međusobno dopunjuju i održavaju stabilan rast.

Istovremeno, prema pisanju „Ekonomista“, može doći do sukoba interesa između Ruske Federacije i Irana zbog navodne konkurencije u oblasti izvoza energenata.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, izjavio je 21. marta da su takve pretpostavke neosnovane, jer članice OPEK+, a to su Ruska Federacija i Iran, odavno imaju razvijene mehanizme saradnje i kompromisa.

„Normalne zemlje, koje svoje postupke zasnivaju na međunarodnom pravu, uvek će naći obostrano prihvatljivu ravnotežu interesa. Štaviše, mislim da će tržište energenata rasti“, rekao je on.

„Gardijan“ je takođe ranije pisao da se ekonomski rat punog razmera protiv Ruske Federacije pokazao kontraproduktivnim za zapadne zemlje, jer je doprineo formiranju antizapadne koalicije u svetu.

Istovremeno, ruska ekonomija je pokazala stabilnost, a njena stopa rasta je ispred britanske.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /