in

Uhapšeno 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista koji su direktno učestvovali u napadu

Uhapšeno 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista koji su direktno učestvovali u napadu

Moskva nastavlja istragu užasnog terorističkog napada koji je juče odneo živote najmanje 143 osobe, među kojima su i deca

Tokom terorističkog napada u Moskvi koji se juče dogodio u tržnom centru i koncertnoj dvorani „Krokus siti“, prema zvaničnim podacima, do sada je poginulo najmanje 143 osobe, među kojima i troje dece. Ranjeno je 150 osoba, a procenjuje se da bi broj žrtava u narednim satima mogao da bude još veći.

FSB je uhapsio 11 osoba osumnjičenih da su umešani u napad, među kojima su i četvorica osumnjičenih da su neposredni izvršioci napada.

Ruske službe su na terenu, povređenima se pruža sva neophodna pomoć, a gašenje požara u tržnom centru očekuje se da bi trebalo da bude završeno za sat ili dva.

Preko Telegrama dobili instrukcije da ubijaju redom

Pre otprilike mesec dana neimenovana osoba povezala se preko mreža sa jednim od terorista i predložila mu da za novac ubija ljude

Glavna urednica RT i medijske grupe „Rasija sevodnja“ Margarita Simonjan objavila je na Telegramu snimak ispitivanja jednog od terorista, koji je juče otvorio vatru na nedužne civile u tržnom centru „Krokus siti“ u Moskvi.

Na snimku uhvaćeni terorista otkriva da je rođen 17. septembra 1998. godine, da je u Rusiju doputovao 4. marta iz Turske, i da je ponudu o tome da izvede teroristički napad dobio preko Telegrama. Prema njegovim rečima, ne zna ko su bile osobe koje su naručile napad, ali je za to trebalo da dobije oko pola miliona rubalja. Do sada, kako je rekao, dobio je polovinu te sume i to uplatom na karticu. Ipak, kasnije je rekao da mu je bilo obećano milion rubalja.

Oružje za napad, kako je rekao, dobio je direktno od naručioca ubistva, koji mu ga je dostavio.

Terorista je tokom ispitivanja rekao da se odlučio na ovaj korak nakon razgovora sa pomoćnikom nekog propovednika, kojeg je slušao, a ponudu za napad dobio je pre otprilike mesec dana.

Naručioci su mu, kako kaže, poslali lokaciju na kojoj je trebalo da bude izveden napad i zahtevali od njega da ubija ljude.

U međuvremenu, glavna urednica RT i medijske grupe „Rasija sevodnja“ Margarita Simonjan objavila je još jedan snimak. Drugi uhvaćeni terorista priznao je da je ponudu da ubija ljude dobio preko mreža od nekog Abdule, kojeg je zatim i lično upoznao pre 10 do 12 dana. Nakon što su mu pripadnici bezbednosnih snaga pokazali sliku Abdula, terorista je potvrdio da je to on. I ovaj terorista je rekao da se sa Abdulom upoznao preko Telegrama.

Primakov poručio: Pronaći ćemo svaku osobu koja je učestvovala u planiranju napada

Rukovodilac „Rossotrudničestva“ Jevgenij Primakov je za RT Balkan poručio da je to što priča na engleskom jeziku dobra prilika da pošalje poruku svakome ko je učestvovao u organizovanju napada

Pronaći ćemo svakoga ko je uzeo učešća u organizovanju ovog terorističkog napada, izjavio je rukovodilac „Rossotrudničestva“ Jevgenij Primakov.

Primakov je za RT Balkan poručio da je to što priča na engleskom jeziku dobra prilika da pošalje poruku svakome ko je učestvovao u organizovanju napada.

„To što pričam na engleskom je dobra prilika da pošaljem poruku svakome ko je organizovao i planirao napad, jer zapravo to nisu bili Tadžici, oni su samo izvršioci operacije. Postoje ljudi koji su napad planirali i za mene je jako važno da im poručim, na engleskom naravno: pronaći ćemo svakoga, sigurno ćemo pronaći svaku osobu koja je učestvovala u organizovanju ove operacije“, rekao je Primakov.

Podsećanja radi, FSB saopštio je da su ruske snage bezbednosti uhapsile 11 osoba osumnjičenih za teroristički napad, a da su četiri lica koja su direktno učestvovala u pucnjavi uhvaćena u blizini granice sa Ukrajinom.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /