in

Uhapšeno 16 članova mašijaške porodice Gambino

Uhapšeno 16 članova mašijaške porodice Gambino

Šesnaest navodnih šefova i saradnika mafijaške porodice Gambino uhapšeno je u SAD i Italiji, saopštili su američki tužioci.

Optužbe protiv njih uključuju reketiranje, iznudu, odmazdu nad svedocima, zaveru i prevaru, prenosi Bi-Bi-Si.

Deset osumnjičenih uhapšeno je u oblasti Njujorka, a šest su uhapsile italijanske vlasti u Palermu na Siciliji. Još jedan osumnjičeni je trenutno u bekstvu, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Uhapšeni u SAD izvedeni su pred sud u Njujorku. U optužnici, tužioci su predstavili obrazac zastrašivanja i nasilnih napada sa namerom pronevere sredstava i prevare sindikata i planova beneficija zaposlenih.

Na meti mafijaša našle su se kompanije za rušenje i odvoz smeca. Prema optužnici, članovi grupe pretili su preduzetnicima i tražili da im se isplati određeni iznos za pružanje zaštite.

Oni su optuženi za izbegavanje sindikalnih pravila i nameštanje ponuda za unosne ugovore o rušenju, piše Bi-Bi-Si. Optuženi su i za pretnje svedocima, pranje novca i krivična dela u vezi sa vatrenim oružjem.

Među uhapšenima su navodni „kapetan“ u porodici, Džozef „Džo Bruklin“ Lani, porodični „vojnik“ Anđelo „Fifi“ Gradilone i saradnik sicilijanske mafije Frančesko Vikari, poznat i kao „ujka Čičo“.

Porodica Gambino je jedna od pet istaknutih mafijaških porodica Njujorka poznatih pod zajedničkim imenom Koza Nostra. Porodicu je vodio Džon Goti, do svoje smrti u zatvoru 2002. godine, a kasnije Frenk Kali, koji je ubijen ispred svoje kuce na Steten Ajlendu u martu 2019.

Njegova smrt je bila prvo ciljano ubistvo mafijaškog bosa u Njujorku, od smrti tadašnjeg šefa porodice Gambino Pola Kastelana 1985. godine. Optuženima preti kazna od 20 do 180 godina zatvora, navodi Bi-Bi-Si.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /