in

Ukrajina izgubila oko 90.000 vojnika i 600 tenkova od 4. juna

Ukrajina izgubila oko 90.000 vojnika i 600 tenkova od 4. juna

Na bojnom polju Ukrajina nisu postigli nijedan taktički značajan uspeh, dodao je ministar odbrane Rusije

Ruske trupe metodički izvršavaju postavljene zadatke u specijalnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na bezbednosnom forumu Sjangšan, koji se održava u Pekingu.

Istakao je da će ruske oružane snage nastaviti da metodički i samouvereno izvršavaju svoje zadatke i osiguravaju bezbednost civila, prenosi agencija „RIA Novosti“.

Šojgu tvrdi da je od 4. juna, kada je počela kontraofanziva Ukrajine, poginulo ili ranjeno više od 90.000 ukrajinskih vojnika.

Prema njegovim navodima, Ukrajina je od početka kontarofanzive izgubila oko 600 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila različitih klasa, a na bojnom polju nije postigla nijedan taktički značajan uspeh.

Prema njegovim rečima, Zapad pokušava da iskoristi Ukrajinu kao potrošni materijal za nanošenje „strateškog poraza“ Rusiji .

„Ne obazirući se na legitimna prava Rusije da osigura svoju bezbednost, Bela kuća je uporno težila širenju bloka NATO-a koji kontroliše na istok. Ovi agresivni koraci su nas naterali da preduzmemo kontramere. Kao odgovor, Zapad je otvoreno krenuo ka nanošenju ‘strateškog poraza’ o Rusiji u hibridnom ratu koji je pokrenut protiv nas“, dodao je šef odeljenja za odbranu.

Ipak, primetio je, Moskva ostaje spremna za razgovore o postkonfliktnom rešavanju ukrajinske krize i daljem suživotu sa Zapadom. Za formiranje pravičnog i multipolarnog svetskog poretka potrebno je ujediniti napore svih zainteresovanih zemalja, naglasio je Šojgu.

„Istovremeno, važno je obezbediti ravnopravne odnose između svih nuklearnih sila – stalnih članica Saveta bezbednosti UN , koje snose posebnu odgovornost za održavanje mira i globalne stabilnosti“, zaključio je on.

Deseti Sjangšan forum održava se u Pekingu od 29. do 31. oktobra, u organizaciji Akademije vojnih nauka kineske armije i Kineskog instituta za međunarodne strateške studije.

Forumu tradicionalno prisustvuju ministri odbrane, stručnjaci i bivši vojni zvaničnici iz različitih zemalja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /