in

Ukrajina na čelu sa Zelenskim ide u pogrešnom pravcu

Ukrajina se kreće u pogrešnom pravcu, postajući sve više autokratska, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko za kanadski Globe and mail.

Kijevski gradonačelnik kritikovao je ujedinjeni ukrajinski televizijski maraton, rekavši da su kritičari Vladimira Zelenskog bili „pod pritiskom“.

„Kretanje, ono što sada vidimo, ne mogu nazvati demokratijom. Ovde se oseća vertikala i autoritarizam“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, iza toga stoji „želja nekih ljudi“, čija imena „ne može da imenuje“, oni žele da „sve bude centralizovano“. „Gradonačelnike i starešine zajednica biraju građani, a zamenjuju ih ljudi koji su postavljeni odozgo“, požalio se on.

Osim toga, Kličko je primetio da je svoju zabrinutost podelio u razgovorima sa zapadnim ambasadorima u Kijevu, a na pitanje da li neke od ovih diplomata dele njegovu zabrinutost, odgovorio je potvrdno.

Ranije je gradonačelnik Kijeva više puta kritikovao Zelenskog. U intervjuu za švajcarski portal 20 Minuten, Kličko je rekao da nije iznenađen padom rejtinga Zelenskog i da veruje da on plaća za svoje greške.

Optužio ga je i da je skliznuo u autoritarizam. Prema Kličku, kao rezultat delovanja Zelenskog, u Ukrajini praktično više nema nezavisnih institucija vlasti, zemlja se kreće ka autoritarizmu, u kojem sve zavisi od raspoloženja jedne osobe.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /