in

Ukrajina u strahu od oružja koje stiže Rusima

Ukrajina u strahu od oružja koje stiže Rusima

Portparol Oružanih snaga Ukrajine rekao je da Rusija neće moći brzo da uspostavi proizvodne pogone za proizvodnju bespilotnih letelica iranskog dizajna.

Komentarišući mogućnost da bi Iran mogao da preda rakete Rusiji, portparol je rekao da se moraju „pripremiti za sve izazove“.

„Ovo zavisi od mnogo faktora, pre svega od želje zemalja da se uključe u priču o proizvodnji bespilotnih letelica u Rusiji. Naravno, to će trajati mnogo duže od nekoliko nedelja ili čak meseci, neće se dogoditi brzo“, rekao je Jurij Ihnat, portparol ukrajinske vojske, za Ukrinform.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On napominje da je rat u fazi kada su dronovi sve važniji.

„Rat je ušao u fazu u kojoj se sve više dronova materijalizuje, oni su pretnja od koje moramo da se zaštitimo, ali takođe moramo da povećamo sopstvene zalihe takvih dronova, takve leteće municije koja može da pogodi neprijatelja izvan linije fronta“, dodao je on.

Ihnat je rekao da Rusija proizvodi sopstvene bespilotne letelice, kako za napad tako i za izviđanje.

On je dodao da bi Iran možda želeo da izbegne dodatne sankcije koje bi bile uvedene ako preda svoje nacrte bespilotnih letelica Rusiji.

Na pitanje da li će Iran isporučiti rakete Rusiji, portparol ukrajinske vojske je rekao da su određeni diplomatski faktori možda usporili proces, ali je dodao da Ukrajina treba da bude spremna za sve izazove.

„Možda su neki diplomatski resursi i pregovori već počeli, neke zemlje bi mogle da se izjasne o tome. Nadajmo se da teroristi neće dobiti te rakete, što će donekle ublažiti napad. Ostaje nam da se nadamo, a u međuvremenu moramo se pripremiti za sve izazove“.

Vašington post je ranije objavio da su se Iran i Rusija dogovorili o planu sklapanja dronova iranskog dizajna na ruskom tlu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(index.hr,b92.net)Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /