in

Ukrajinci sa raketama ATACMS uspešno napali rusku vojnu bazu

Ukrajinci sa raketama ATACMS uspešno napali rusku vojnu bazu

Objavljeni satelitski snimci koji prikazuju posledice ukrajinskih udara balističkim projektilima kratkog dometa ATACMS na rusku vojnu bazu.

Kako je objavio “The War Zone”, koji je dobio te snimke, reč je o napadu ukrajinskih snaga na ruske vazdušne snage u Berdjansku.

Snimci, kako se ocenjuje, odgovaraju izjavama ukrajinskih zvaničnika koji su rekli da su razorili ruski vojni objekat koristeći nedavno isporučene američke projektile punjene kasetnom municijom.

Satelitske snimke napavio je “Planet labs” i oni prikazuju najmanje devet jasnih tragova paljevine, s vidljivim ostacima olupina duž glavne piste i pristupnih staza na istočnom kraju vazdušne baze Berdjansk.

Lokacije nagorelih tragova, olupina, takođe su u skladu s mestima gde su ruski helikopteri viđeni parkirani na ranijim slikama u bazi podataka “Planet labsa”.

Najmanje tri dodatna helikoptera vide se parkirana duž dugačke staze koja se proteže paralelno s glavnom uzletno-sletnom stazom, ali je nemoguće reći na osnovu slika jesu li i oni oštećeni na bilo koji način.

Čini se da postoji značajna količina drugih aktivnosti duž istočnog kraja glavne piste, što bi moglo odražavati tekuće radove na uklanjanju oštećenih i uništenih helikoptera i drugog otpada, preneo je Index.hr.

Kako se zaključuje, već su se pojavile slike neeksplodirane municije na tlu u Berdjansku, a biće potrebno barem neko vreme da se sigurno ukloni, što bi moglo da spreči Ruse da se operacije u bazi ponovno pokrenu punim kapacitetom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(B92)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /