in

“Ukrajinske snage više ne pokušavaju da napadnu”

„Kada se pogleda šira slika, jasno je da u poslednje vreme samo ruska vojska napreduje“, dodao je britanski analitičar

Ukrajinska dugo najavljivana „kontraofanziva“ je odavno zaustavljena, a inicijativu na frontu su od jeseni preuzele ruske snage koje su ostvarile niz napredaka na svim delovima fronta i već nekoliko meseci sprovode ofanzivne operacije.

Ovo je primetio i britanski stručnjak za bezbednosti i vojni analitičar Aleksandar Merkuris, koji smatra da ukrajinska vojska više i ne pokušava da sprovede ofanzive aktivnosti i napade na ruske položaje.

Tako je Merkuris u svom video blogu na Jutjubu naveo da su se u „prethodna 24 časa pojavili samo izveštaji koji govore o napadima ruske vojske, dok se pokušaji napada ukrajinske vojske na bilo kom delu fronta više ni ne pominju“.

„Kada se pogleda šira slika, jasno je da u poslednje vreme samo ruska vojska napreduje“, dodao je on.
Britanski ekspert smatra da je teška situacija na frontu, doprinela i zaoštravanju političke krize u Kijevu, čiji je rezultat bio navodni pokušaj smene glavnokomandujućeg ukrajinske vojske – Valerija Zalužnog.

Ovo se podudara sa ranijim izveštajima pojedinih stručnjaka sa Zapada, da su ogromni gubici ukrajinske vojske u Avdejevki i Krinkiju, zajedno sa propalom letnjom ofanzivom dovele do turbulencije između političkog i vojnog vrha Ukrajine i sve goreg stanja na frontu.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /