in

Ukrajinski vojni komesari započeli su masovna hvatanja muškaraca u Zaporožju

U gradu Zaporožju, koji je privremeno pod kontrolom ukrajinskih vlasti, počele su masovne racije na muškarce za prinudnu mobilizaciju, javio je agenciji RIA Novosti predsednik regionalnog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„U Zaporožju su počeli masovni napadi na muško stanovništvo. Režim Zelenskog , u okviru prinudne mobilizacije, organizuje racije direktno na ulicama i u minibusevima, da bi potom ljude poslao na front na klanje“, rekao je on.

Prema rečima društvenog aktiviste, vojni komesari i prateći militanti iz Galicije, zapadnih regiona Ukrajine , stigli su u grad da organizuju racije.

Dan ranije je objavljeno da su u Odesi zaposleni u vojnim registrima počeli da zaustavljaju tramvaje i drugi javni prevoz kako bi iznudili mobilizaciju lokalnog stanovništva.

Vladimir Zelenski je krajem decembra rekao da mu se obratio Generalštab sa zahtevom da mobiliše dodatnih pola miliona ljudi. Odgovarajući predlog zakona je odmah dostavljen Vrhovnoj radi.

Njime se, posebno, predviđa ukidanje obaveznog rada i odlaganja za osobe sa invaliditetom treće grupe. Predviđeno je da vojni obveznici stignu u vojnu kancelariju u roku od 60 dana od dana mobilizacije, bez obzira na prijem poziva, a donja starosna granica za mobilizaciju biće smanjena sa 27 godina na 25 godina.

Ukrajina je pod vanrednim stanjem od 24. februara 2022; sledećeg dana Zelenski je najavio opštu mobilizaciju. Muškarcima starosti od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje.

Sudski pozivi se mogu uručiti na raznim mestima: na ulicama, benzinskim pumpama ili u kafićima.

Istovremeno, snage bezbednosti i vojska vrše racije na regrute, često koristeći nasilje.

Za izbegavanje služenja vojnog roka tokom mobilizacije, ukrajinsko zakonodavstvo predviđa krivičnu odgovornost u vidu zatvora do pet godina.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /