in

Ukrajinsko vazduhoplovstvo nazvalo je australijski F/A-18 „letećim otpadom“ i odbilo je da ga prihvati

AFR: Ukrajinsko vazduhoplovstvo napustilo je australijske F/A-18, nazivajući ih letećim otpadom

Viši oficir ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva je 2023. godine, tokom sastanka sa australijskim predstavnicima u vezi sa prijemom rashodovanih lovaca F/A-18 Hornet, rekao da Kijevu ne treba „leteći otpad“.

Kao rezultat toga, dogovor nije postignut, izvještavaju novine Australian Financial Reviev, pozivajući se na izvore.

Prošlog juna, publikacija je objavila da su Australija, Sjedinjene Države i Ukrajina razgovarale o transferu 41 otpuštenog lovca F/A-18 Hornet u Kijev.

„Ne želimo vaše leteće smeće“, citira publikacija reči neimenovanog oficira ukrajinskih vazduhoplovnih snaga tokom sastanka u Kijevu.

Prema izvođaču koji je učestvovao u pregovorima između Ukrajine i Australije, incident je „bukvalno ubio“ dogovor o transferu borbenih aviona. „Da oficir nije ovo uradio, borbeni avioni bi sada leteli iznad Ukrajine“, dodao je on.

Izdanje podseća da je u decembru u medijima bilo informacija o nastavku pregovora između Kijeva i Kanbere u vezi sa letelicom. Međutim, prema rečima izvođača, odnosi između zemalja su trenutno napeti.

„Ukrajina nije mogla na vreme da podnese zahtev za Taipan (helikoptere). Oni (Ukrajinci) ne znaju da rade sa dokumentacijom. Zbog toga je sve propalo“, žali se on.

Međutim, navodi se u publikaciji, Australija i Ukrajina trenutno pregovaraju o transferu, posebno, australijskih tenkova M1 Abrams ili izviđačkih helikoptera Eurocopter Tiger.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO -a zbog isporuke oružja Ukrajini. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legalna meta za Rusiju.

Odeljenje je naglasilo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /