in

Vagner se vraća na front u Ukrajini

Bivši Vagnerovi plaćenici se možda vraćaju u Ukrajinu, ali ovog puta kao deo ruske nacionalne garde, kažu britanski obaveštajci.

Ruska nacionalna garda Rosgvardija će pod svoje okrilje uzeti bivše borce Vagnerove grupe i oni bi uskoro mogli ponovo da budu raspoređeni u Ukrajini, navode britanski obaveštajci.

To je poslednji u nizu poteza Moskve da preuzme punu kontrolu nad ovom plaćeničkom organizacijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem decembra ovlastio Nacionalnu gardu Rusije, poznatiju kao Rosgvardija, da formira sopstvene dobrovoljačke jedinice. Rosgvardija će tako sada integrisati tri bivša Vagnerova jurišna odreda u svoju prvu dobrovoljačku jedinicu, koja će verovatno biti raspoređena u Ukrajini i Africi. Navodno, onima koji odu u Ukrajinu biće ponuđen ugovor na šest meseci, dok će onima koji završe u Africi ugovor potpisati na devet meseci.

„Integracija Vagnerovih bivših jurišnih odreda u dobrovoljačku jedinicu Rosgvardije vrlo verovatno ukazuje na to da je Vagner podređen Ruskoj nacionalnoj gardi“, dodaje britansko Ministarstvo odbrane, piše Business Insider.

Rosgvardija, osnovana 2016. godine, često se naziva Putinovom privatnom vojskom jer je direktno njemu podređena. Putin je od avgusta prošle godine potpisao zakon po kome je Nacionalna garda dozvoljena da bude opremljena teškim naoružanjem. Na Zapadu je to protumačeno kao pokušaj jačanja Putinove „privatne vojske“.

„S obzirom na to da je general Viktor Zolotov (prvi čovek Rosgvarda) ranije nagovestio da teško naoružanje treba da uključuje artiljeriju i jurišne helikoptere, ovaj potez sugeriše da Kremlj udvostručuje resurse Nacionalne garde, kao jedne od ključnih bezbednosnih organizacija režima. pisalo je onda britansko ministarstvo odbrane.

Rosgvardija je uspela da se uplete u regione Ukrajine pod ruskom kontrolom. Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISV) rekli su u decembru da Moskva koristi Nacionalnu gardu da proširi svoju kontrolu nad okupiranom teritorijom bez oslanjanja na trupe na frontu.

Ovaj razvoj događaja označava poslednje poglavlje u padu Vagnerove grupe, čiji su neustrašivi „nezavisni“ borci sada podređeni ruskoj državi. Porodica Vagner odigrala je ključnu ulogu u višemesečnoj borbi za Bahmut, u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi.

Posle neuspele Vagnerove pobune, a kasnije i smrti njihovog osnivača Jevgenija Prigožina, Kremlj je preuzeo kontrolu nad plaćenicima, posebno onima u Africi, gde su delovali kao Putinova produžena ruka u nekoliko zemalja.

Nova ruska vojna formacija, Afrički korpus, čak pokušava da regrutuje bivše Vagnerove plaćenike za borbene operacije širom kontinenta.

(b92)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /