in

Vežbe su im proba za invaziju i nuklearni napad

Vežbe su im proba za invaziju i nuklearni napad

Severna Koreja je danas optužila SAD i Južnu Koreju za eskalaciju napetosti do ivice nuklearnog rata zbog njihovih zajedničkih vojnih vežbi.

SAD su obećale da će odgovoriti „ofanzivnom akcijom“, prenosi Rojters pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

„Bezobzirna vojna sukobljavajuća histerija SAD i njegovih sledbenika protiv Demokratske Narodne Republike Koreje dovodi situaciju na Korejskom poluostrvu do nepovratne katastrofe, na ivicu nuklearnog rata“, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Američke i južnokorejske snage izvode niz godišnjih prolećnih vojnih vežbi od marta, uključujući vazdušne i pomorske manevre na kojima učestvuju američki nosač aviona i bombarderi B-1B i B-52, a vidjena je i najveća zajednička simulacija amfibijskog desantnog napada u poslednjih pet godina.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe, nazivajući ih probom za invaziju i poslednjih nedelja je pojačao svoju vojnu aktivnost, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave, uz obećanje da će proizvoditi više nuklearnog materijala za oružje.

Severna Koreja je testirala i ono što je nazvala podvodnom jurišnom bespilotnom letelicom koja može da nosi nuklearno oružje.

Prošlog meseca Severna Koreja ispalila je interkontinentalni balistički projektil koji može da pogodi SAD, nazivajući to odgovorom na savezničke vežbe, navodi Rojters.

(Tanjug)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /