in

Žele da idu u Izrael

Hiljade radnika u Indiji, uključujući zidare, stolare i druge, traže posao u Izraelu zbog bilateralnog sporazuma između ove dve države, iako traje sukob između Izraela i Hamasa.

Uprkos niskim temperaturama i zimskoj magli na severu Indije, više od 7.000 radnika učestvovalo je u regrutaciji u gradu Laknau, prema izveštaju španske agencije EFE.

Glavni grad države Uttar Pradesh bio je domaćin jednonedeljnog praktičnog procesa regrutacije, završenog prošle nedelje, gde su kandidati demonstrirali svoje veštine postavljanjem zidova ili pločica pod nadzorom izraelskog tima.

Jedan od ključnih razloga želje za migracijom je plata koju bi radnici dobijali u Izraelu – oko 1.600 dolara mesečno, u poređenju sa prosečnom mesečnom platom od 330 dolara u Indiji, prema podacima indijskog Ministarstva statistike iz jula 2023.

Ali, nije sve idilično. Sukob sa Hamasom izazvao je nedostatak radnika u Izraelu, pa su se okrenuli Indiji i Šri Lanki. Ovakav korak kritikuju sindikati, smatrajući da nije bezbedno za Indijce da rade u žarištu sukoba. „Ovaj sporazum nije dobar“, izjavio je Sandžaj Kumar Sing, predstavnik sindikata, naglasivši bezbednosne rizike.

Dakle, hiljade Indijaca žele bolji život, ali i sindikati imaju reč. Hoće li odvažna potraga za većom platom prevazići strahove od rata? Vreme ће pokazati.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /