in

Zelenski i Rute potpisali bezbednosni sporazum između Ukrajine i Holandije

Zelenski i Rute potpisali bezbednosni sporazum između Ukrajine i Holandije

Ukrajinski predsednik istakao je da je u dokumentu Holandija podržala buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute potpisali su danas u Harkovu bilateralni bezbednosni sporazum između dve zemlje.

„Dokument uključuje dve milijarde evra vojne pomoći Holandije ove godine, kao i dalju pomoć u odbrani u narednih 10 godina“, naveo je Zelenski na društvenoj mreži Iks.
Dodao je da se u dokumentu prioritet daje „obezbeđivanju protivvazdušne odbrane i artiljerije, sa posebnim naglaskom na jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva“.

„Sporazum formalizuje principijelni stav Holandije o jačanju sankcija Rusiji, nadoknađivanju štete i pozivanju agresora na odgovornost“, napisao je Zelenski.

Pored toga, ukrajinski predsednik je istakao da je u dokumentu Holandija podržala buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u.

„Zahvalan sam premijeru Ruteu na ovom sporazumu, koji će ojačati odbranu Ukrajine, uključujući odbranu Harkova, gde smo se danas sastali“, naveo je Zelenski.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /