in

Zelenski je legitimni vojni cilj


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao vođa „neprijateljskog političkog režima“, legitimna je vojna meta, rekao je Dmitrij Medvedev, predsednik Saveta bezbednosti Rusije.

Govoreći za agenciju Tass o činjenici da ukrajinskom predsedniku ističe mandat na toj funkciji ali da novih izbora neće biti jer je u Ukrajini na snazi vanredno stanje zbog rata, Medvedev je rekao da pitanje legitimiteta Zelenskog kao predsednika nije od posebnog značaja za Moskvu.

„Za Rusiju konačni gubitak legitimiteta od strane pseudopredsednika bivše Ukrajine ništa neće promeniti“, rekao je bivši ruski predsednik, napominjući da se lideri zemalja koje vode rat „uvek smatraju“ legitimnim vojnim ciljem.

Medvedev je Zelenskog nazvao „ratnim zločincem“, kojeg bi trebalo uhvatiti i izvesti pred lice pravde ili „likvidirati kao teroristu“ zbog zločina nad Rusima i Ukrajincima.

Zelenski se pojavio na poternici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova ranije ovog meseca, iako nisu objavljeni podaci o krivičnom postupku protiv njega.

Ustavna ovlašćenja sadašnjeg ukrajinskog predsednika istekla su 20. maja. Predsednički izbori su prvobitno bili zakazani za mart, ali su odloženi pod izgovorom vanrednog stanja, koje je uvedeno nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, a više puta je prošireno od strane nacionalnog zakonodavstva.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /