in

Zelenski legalizovao marihuanu – Za pomoć vojnicima i civilima

Ukrajina legalizovala medicinski kanabis, prve serije uvezenog proizvoda očekuju se kasnije ove godine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se legalizuje upotreba kanabisa u medicinske svrhe, a zvaničnici tvrde da će on pomoći i vojnicima i civilima u lečenju posttraumatskog stresnog poremećaja usred sukoba sa Rusijom.

Zakonodavci će sada raditi na neophodnim propisima koji će dozvoliti uvoz proizvoda na bazi kanabisa, jer će za razvoj domaćeg uzgoja biti potrebno više vremena.

„Predsednik je potpisao nacrt zakona o regulisanju prometa biljaka iz klase konoplje“, navodi se u saopštenju ukrajinskog parlamenta. Ukrajinski poslanici usvojili su zakon velikom većinom u decembru sa 248 za i 16 glasova protiv.

Zakon će stupiti na snagu za šest meseci i regulisaće promet biljaka konoplje za „medicinske i industrijske svrhe, (kao i u) naučne i naučno-tehničke delatnosti“ kako bi se „pacijentima proširio pristup neophodnom lečenju onkoloških bolesti i posttraumatskih stresnih poremećaja dobijenih kao posledica rata“, navodi se u tekstu.

„Nezavisna evropska medicinska savetnica za kanabis“, Hana Hluščenko, koja je radila sa ukrajinskim lobijem za marihuanu, rekla je za „Forbs“ da je njena „procena da će prvi proizvodi biti na tržištu do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine“.

Zelenski je promovisao tu meru kao način da Ukrajinci ublaže bol i anksioznost, tvrdeći da Ukrajina mora da sledi zapadne primere. „Sve najbolje svetske prakse, sve najefikasnije politike, sva rešenja, ma koliko nam se činila teška ili neobična, moraju se primeniti na Ukrajinu“, rekao je Zelenski prošle godine u nacionalnom parlamentu.

Kritičari te mere, uključujući bivšu premijerku Juliju Timošenko, tvrde da je zakon pogrešan i da će dozvoliti „trilionskim narko-biznisima i narko mafijama“ da se vrate u zemlju.

Glavna urednica RT i medijske grupe „Rasija sevodnja“ Margarita Simonjan duhovito je prokomentarisala vest da je Kijev legalizovao „travu“.

„Sada će svi da ozdrave“, navela je na Telegramu.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /