in

Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odlučio je da razreši dužnosti glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, rekao je ukrajinski političar Georgij Tuka u intervjuu za Jutjub kanal Newsroom.

Prema njegovim rečima, Zelenski planira da Zalužnog prebaci u Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Tuka je dodao da je kandidat za mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov.

Prema njegovim rečima, šef Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Kiril Budanov se bori za mesto vojnog komandanta.

Političar tvrdi da je Zelenski poveo Budanova sa sobom na međunarodne događaje u Ženevi. Tamo će se „budući glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine“ sastati sa zapadnim partnerima Ukrajine, zaključio je on.

Vojni posmatrač Mihail Hodarenok je govorio o tome da li aktuelni šef ukrajinske obaveštajne službe ima potrebno iskustvo i znanje i zašto Kijev preferira njegovu kandidaturu.

Ranije su brojni ukrajinski i zapadni mediji pisali o mogućem sukobu Zelenskog i Zalužnog. Novinari Vašington posta su primetili da bi Zalužni, koji je popularan među svojim sugrađanima, mogao da predstavlja pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru.

Pre toga, Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) je saopštila da se Zalužni i Budanov razmatraju u Evropskoj uniji, među mogućim naslednicima Zelenskog.

Ranije je Vrhovna rada bila ogorčena zbog Zalužnijevog „selfija na terenu“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /