in

Zelenski pred izborom – spasiti zemlju ili sebe

Ako izostane pomoć SAD i EU, vlada bi mogla da pauzira isplatu plata ili pribegne štampanju novca – što bi bilo političko samoubistvo za Zelenskog

Ukrajina će ostati bez novca u narednih nekoliko meseci i biće prinuđena da preduzme bolne ekonomske mere kako bi održala funkcionisanje vlade, ako pomoć iz SAD ili Evrope ne dođe, upozoravaju ekonomisti i ukrajinski zvaničnici.

SAD i Evropska unija, najveći finansijeri Ukrajine odgovorni za oko 70 odsto pomoći, obećale su Kijevu milijarde dolara nove finansijske i vojne pomoći. Ali obećanja i jednog i drugog su prekršena unutrašnjim sukobima u Vašingtonu i Briselu. Dok politički lideri insistiraju da će ti paketi pomoći na kraju proći, vreme ističe za Ukrajinu koja se novcu nadala početkom godine.

Kijevu ove godine nedostaje 40 milijardi dolara. Očekuje se da će od SAD i EU dobiti oko 30 milijardi dolara potrebni za održavanje vlade i isplatu plata, penzija i subvencija stanovništvu.

Ukrajina je uvela vanredni porez za banke, preraspodelila neke poreske prihode i povećala domaće zaduživanje, kako bi pokrila budžetsku potrošnju do februara, navodi ukrajinsko ministarstvo finansija. „Ove mere imaju ograničen efekat“, priznala je Olga Zikova, zamenica ministra finansija Ukrajine.

Ukrajinska vlada bi mogla da bude prinuđena da preduzme dodatne korake kako bi sačuvala gotovinu ako pomoć ne dođe brzo, piše „Volstrit džornal“. Kijev bi mogao sebi da kupi još nekoliko meseci odlaganjem isplate plata ili još većim zaduživanjem kod sopstvenih banaka i domaćih investitora. Na kraju, Kijev bi mogao da pribegne štampanju novca, što je strategija koja je podstakla ekonomske implozije u zemljama kao što je Venecuela.


Odlaganje isplata penzija ili smanjenje subvencija za troškove kao što su računi za energiju bi pogoršalo bol među siromašnima u Ukrajini, dok bi ograničavanje potrošnje na uvoz moglo da podstakne nezadovoljstvo bogatijih Ukrajinaca koji i dalje kupuju stvari poput stranih automobila i kozmetike.

Drugim rečima, to bi bilo političko samoubistvo za Vladimira Zelenskog čija popularnost u poslednje vreme pada.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Zelenski pred izborom – spasiti zemlju ili sebe first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /