in

Zelenski smenio vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Zalužnog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponudio je Valeriju Zalužnom da „ostane u timu“

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog.

„Od danas, novi tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine. Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga“, rekao je Zelenski u video-poruci.
Ministar odbrane Rustem Umerov potvrdio je da je doneta „odluka o promeni rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine“, javlja TASS. On se Zalužnom zahvalio „na svim dostignućima“.

„Potrebni su nam novi pristupi, nove strategije. Danas je doneta odluka o potrebi promene rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine. Iskreno sam zahvalan Valeriju Fedoroviču za sva dostignuća i pobede“, napisao je Umerov na Fejsbuku.

U medijima se u poslednje vreme dosta spekulisalo o mogućim naslednicima Zalužnog. Kao jedno od glavnih imena pominjalo se upravo ime Aleksandra Sirskog. Međutim, britanski „Tajms“ je krajem januara izvestio da je Sirski odbio predlog da zameni Zalužnog.

Zalužni je saopštio da je sa Zelenskim razgovarao o novim pristupima i rešenjima u cilju promene strategije ukrajinske vojske.

„Obavili smo važan i ozbiljan razgovor, doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije“, napisao je Zalužni na Telegramu.

On je kazao da se zadaci Oružanih snaga u 2024. razlikuju od onih u prethodnim godinama, i zahvalio kolegama iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstva odbrane, kao i kabinetu Zelenskog.

Zelenski Zalužnom ponudio da „ostane u timu“

Zelenski je saopštio da se sastao sa Zalužnim, i dodao da je sa njim razgovarao o obnovi rukovodstva vojske i ponudio mu da „ostane u timu“.

„Susreo sam se sa generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalio sam mu se na dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarali smo o tome kakva je obnova potrebna Oružanim snagama, ali i o tome ko bi mogao da bude u obnovljenom rukovodstvu oružanih snaga Ukrajine. Predložio sam da Valerij Zalužni ostane u timu“, napisao je Zelenski na Telegramu.

Iako predsednik Ukrajine nije direktno rekao da je smenio Zalužnog, ukrajinski mediji pišu da se to, nakon nedelja spekulacija, danas i dogodilo.

Ranije je Zelenski, u intervjuu italijanskim medijima, naveo da je zaista razmatrao pitanje smene glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i „ponovnog pokretanja“ najviših ešalona vlasti.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /