in

Zemlje OPEK plus glasale sve suprotno od želje SAD i EU

Zemlje OPEK plus glasale sve suprotno od želje SAD i EU

Zemlje OPEK plus glasale su za smanjenje proizvodnje nafte i smanjiće je za dva miliona barela dnevno, saopštio je izvor u jednoj od delegacija za Sputnjik.

Kako javljaju strane agencije, odluka o skraćenju proizvodnje biće na snazi od novembra.

„Formalno se još nisu dogovorili, ali su već glasali“, rekao je sagovornik Sputnjika, odgovarajući na pitanje da li je alijansa konačno dogovorila smanjenje proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

On je dodao da su delegacije već glasale.

Kako se navodi u zvaničnom kominikeu alijanse, zemlje OPEK plus su se složile da će sporazum o proizvodnji nafte biti produžen do 31. decembra 2023. godine.

Prethodno je Ministarski nadzorni komitet OPEK plus preporučio da alijansa smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

OPEK plus je smanjio proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju 2020. zbog pada potražnje izazvane pandemijom. Zatim su se uslovi sporazuma više puta prilagođavali, a od avgusta ove godine alijansa je prešla u završnu fazu izlaska iz svojih skraćivanja.

Podsećamo da je kolektivni Zapad na čelu sa SAD praktično doneo odluku o cenama ruske nafte koja ima zadatak udara na prihode Rusije, postavljanjem limita na cene. Ovom odlukom OPEK sve namere Zapada prema Rusiji padaju u vodu.