in

Žestok udarac – Sud odlučio, Tramp nema imunitet

Apelacioni sud u Vašingtonu je u utorak odlučio da Donald Tramp nije imun na krivično gonjenje za navodne zločine koje je počinio tokom svog predsedničkog mandata.

Ova presuda predstavlja značajan udarac za Trampovu odbranu u slučaju subverzije saveznih izbora koji protiv njega vodi specijalni tužilac Džek Smit.

Tramp je tvrdio da su njegovi postupci bili deo njegovih zvaničnih predsedničkih dužnosti i da ga stoga štiti imunitet. Sud je odbacio ovu tvrdnju, rekavši da Trampove radnje nisu bile u okviru njegovog zakonitog diskrecionog prava.

„Svaki izvršni imunitet koji ga je možda štitio dok je bio predsednik više ga ne štiti od ovog krivičnog gonjenja.“

Ova presuda je jednoglasna i predstavlja značajnu prekretnicu u slučaju. Trampov tim može da uloži žalbu na odluku Vrhovnom sudu, ali ova presuda otežava njegovu odbranu.

Sud je takođe odbacio Trampovu tvrdnju da bi njegovo krivično gonjenje imalo „zastrašujući efekat“ na buduće predsednike. Sud je utvrdio da su predsednici svesni da su podložni opozivu i krivičnoj odgovornosti.

Ova presuda je još jedan znak da niko nije iznad zakona, čak ni bivši predsednik. Tramp će se sada morati suočiti sa optužbama za subverziju saveznih izbora.

Ovo je još jedan udarac za Trampa i njegove pristalice. Njegova šansa da izbegne krivično gonjenje je sada značajno manja.

Šta ovo znači za budućnost?

Ova presuda je značajna jer utvrđuje da niko nije iznad zakona, čak ni bivši predsednik. Ovo je jasan signal da će bivši predsednici biti odgovorni za svoja dela.

Ova presuda takođe može uticati na buduće predsednike. Oni će sada biti svesni da mogu biti kažnjeni za zločine koje poćine.

Ovo je još jedan u nizu sudskih udaraca za Trampa. Njegova šansa da izbegne krivično gonjenje je sada značajno manja, piše CNN.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /