in

Autorka “Hari Potera” priznala da ne može da oprosti grehe Emi Votson i Danijelu Redklifu

Naime, u sredu uveče Roulingova je otvoreno “prezrela” glumce Danijela Redklifa i Emu Votson, sa kojima je nekada bila kao prst i nokat, nakon objavljivanja izveštaja Nacionalne službe Engleske koji dovodi u pitanje dosadašnje poslovanje službe za rodni identitet za decu i mlade ljude.

Književnica, koja je prethodnih godina proglašena “transfobičnom” zbog spornih izjava koje trans zajednica smatra uvredljivim, odgovorila je pratiocima na Tviteru (X) koji su se zapitali da li bi ona prihvatila potencijalno izvinjenje od Redklifa i Votsonove.

Deo filmske ekipe “Hari Poter” pre više od decenije Foto:x99 / Zuma Press / Profimedia / Profimedia

Džoana je istakla da sada ne bi oprostila zvezdama “Hari Potera” čak i da se stvarno izvine, ujedno kritikujući sve poznate ličnosti koje su “koristile svoje platforme da podstaknu” tranziciju maloletne dece u suprotan pol.

Zašto se Dž.K. Rouling posvađala sa zvezdama filmova o Hariju Poteru?

Podsetimo, Ema i Danijel su sa Roulingovom na ratnoj nozi otkako su podržali LGBTQ zajednicu, diskretno, ali jasno osudivši nešto drugačije stavove spisateljice.

Džej Kej Rouling dočekana na nož zbog svojih stavova
Džej Kej Rouling dočekana na nož zbog svojih stavova Foto:Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia / Profimedia

Podsetimo, stvari su počele da se kuvaju krajem 2019. godine kada je ona javno podržala Maju Forstejter, ženu koja je dobila otkaz jer je koristila “uvredljiv i isključiv jezik”, odbijajući da trans žene nazove ženama. Roulingova se tada oglasila na Tviteru i napisala: “Oblačite se kako hoćete. Nazivajte sebe kako hoćete. Spavajte sa svakom odraslom osobom s kojom hoćete. Živite život najbolje što možete u miru i bezbedno. Ali da oterate ženu s posla jer je rekla da postoji pol”.

Ema Votson nije podržala Roulingovu
Ema Votson nije podržala Roulingovu Foto:Neskokevin / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia / Profimedia

Već tada je Džoana proglašena “transfobičnom”, a LGBTQ zajednica ju je dočekala na nož, iako se godinama borila za prava iste, a situacija je postala još komplikovanija u junu 2020. godine. Naime, ona je na Tviteru podelila tekst “Stvaranje jednakog društva posle pandemije kovida-19 za osobe koje imaju menstruaciju”.

“Osobe koje imaju menstruaciju? Sigurna sam da je nekad postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne. Wumben? Wimpund? Woomud?”, napisala je Rouling u sarkastičnom tonu uz podeljen tekst. Nakon toga nadovezala se još jednim tvitom u kom je napisala da biološki rod mora da bude zaštićen.

Spisateljica ne može da oprosti Redklifu izostanak podrške
Spisateljica ne može da oprosti Redklifu izostanak podrške Foto:Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia / Profimedia

Ovo je izazvalo burne reakcije javnosti, a veliki deo fanova serijala o Hari Poteru poručio je spisateljici da su “razočarani”. Stvari su otišle dotle da su je neki prozvali i trans-isključivom radikalnom feministkinjom, te da su tri trans autorke napustile njenu izdavačku kuću.

Dž.K. Rouling je pokušala da objasni svoj stav i rezonovanje o rodnom identitetu, te zašto insistira na tome da biološka žena kao takva mora da se prepozna, ali to nije imalo mnogo odjeka. “Poštujem pravo svake trans osobe da živi na bilo koji način koji čini da se osećaju autentično i udobno. Išla bih na proteste sa vama ako ste diskriminisani na osnovu toga što ste trans. U isto vreme, moj život je oblikovan time što sam bila žensko. Ne verujem da je mržnja reći to”, napisala je, ali su ove reči izazvale još veću buru, a brojne organizacije nazvale su je “okrutnom”.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /