in

Jedini način da se spreče glasine je da se otkrije istina o zdravlju Kejt Midlton

Možda se nadaju da će kontrolisati ono što se govori o njima. Ali oni ne mogu da zaustave glasine, a ako su nespretni u rukovanju informacijama o sebi, samo čine spekulacije senzacionalističkijim i nanose više štete.


“Izložen sam VEĆEM SIGURNOSNOM RIZIKU nego što je bila MOJA MAJKA DAJANA”, šok detalji ugledali svetlo dana – Hari pobesneo zbog SUDSKE ODLUKE

To se sada dešava sa kraljevskom porodicom i onima koji kontrolišu njihov ‘PR’.

Nije preterano reći da je ranije ove nedelje internet eksplodirao divljim, ponekad uznemirujućim, teorijama o zdravlju članova kraljevske porodice.

Žrtva broj 1: Kejt Midlton

Glavna među žrtvama bila je jadna princeza od Velsa, Kejt Midlton koja se oporavlja kod kuće u Vindzoru nakon što je podvrgnuta operaciji abdomena na londonskoj klinici, gde je ostala dve duge nedelje.

Kejt MidltonFoto:Profimedia

Neposredan uzrok porasta interesovanja bila je relativno trivijalna vest da je princ Vilijam, u nepristojno kratkom roku, propustio komemoraciju svog kuma kralja Konstantina u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru, pet minuta niz put od njegove kuće. Barem se činilo trivijalnim, sve dok Kensingtonska palata nije to učinila rekavši da je razlog njegovog odsustva posledica misterioznih “privatnih stvari”.

Neizbežno, ovo je izazvalo vetar za sve nas, a ne samo na one koji šuškaju glasine.

Glasina za glasinom

Da li je Kejt bolesnija nego što nam je rečeno? Da li je sve u redu sa njihovim brakom?

Čitav niz pitanja koja nikada nisu morala biti postavljena došli su do javnosti. Ne zato što je javnost radoznala ili razborita, već zato što ih je Palata hranila poluistinama. Bio je toliki vrtlog nagađanja, zabrinutosti i zavere da je Palata osećala obavezu da izda polovični izveštaj o zdravstvenom stanju Kejt, rekavši da je “i dalje dobro”.

Evo u kakvom zdravstvenom stanju je Kejt Midlton
Evo u kakvom zdravstvenom stanju je Kejt MidltonFoto:BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia / Profimedia

Ali ni to nije rešilo problem, jer još uvek ne znamo šta se dešava.

Jedini način da se zaustavi ova vrsta ludila u našem ružnom dobu društvenih medija je, bojimo se, da Palata izađe na čistac kada je u pitanju zdravlje kraljevske porodice.

Mogli biste da pitate zašto svi ne gledamo svoja posla i ne ostavimo kraljevsku porodicu na miru? Ali postoje razlozi za to koji neće nestati sami od sebe.

Evo zašto

Prvi razlog je da se sva ova nagađanja i skandalizacija na internetu samo po sebi hrani i destabilizuje monarhiju koja nam je draga. Dok se o tome kovitlaju tračevi i priče, retko se možemo setiti da je institucija – bez kralja, bez princeze od Velsa i iznenadnog nestanka princa Vilijama – izgledala tako ranjivo kao sada.

Drugi razlog je taj što su, hteli to ili ne, kralj i njegova porodica javne ličnosti, koje se finansiraju novcem poreskih obveznika. Ono što im se dešava nije privatno u smislu kao što mi ostali imamo privatne živote. U drugim zemljama, kao što su Francuska ili SAD, zdravlje šefa države je javna stvar, a bilteni se izdaju prilično detaljne vrste. Ljudi imaju pravo da znaju o zdravlju svog šefa države. Ali, naravno, članovima kraljevske porodice može biti teško da se prilagode, jer su stvari nekada bile sasvim drugačije.

Poznato je da je kralj Džordž VI, veliki pušač, bio teško bolestan u godinama posle Drugog svetskog rata, na primer. Ali koliko je bio bolestan i koliko je uznapredovao njegov rak, krilo se od javnosti sve dok mu nisu uklonili pluća, tokom operacije sprovedene u samoj Bakingemskoj palati. Tada je postalo jasno da, iako je još bio u svojim 50-im, živi na pozajmljenom vremenu.

Generaciju ranije, doktor Džordža V, lord Doson iz Pena, izveo je nešto što bismo mogli opisati kao čin “pomoći umiranju” na 70-godišnjem Kingu 1936. godine, ubrizgavajući mu fatalne doze morfijuma i kokaina, kada je bilo je jasno da je došao kraj. Tada je objavljeno da se “kraljev život mirno približava svom kraju”.

Odložili su bilten dok nije bilo prekasno da se pojavi u Evening Standardu, novinama koje se smatralo suviše niskim da bi objavile takvu priču. Kraljeva smrt mora se prvo objaviti u Tajmsu. Tada je bilo lako kontrolisati šta su mediji znali, a šta su smatrali ispravnim da objave.

Iz poštovanja prema monarhiji, Britanska štampa nije ni spomenula glasine na svim usnama da je novi kralj Edvard VIII zaljubljen u udatu Amerikanku Volis Simpson. Tek uoči abdikacije — kada je napustio presto da bi se oženio njom — izbila je vest o ovoj priči od vitalnog javnog interesa.

Danas je drugačije

Više ne živimo u tom svetu, već u svetu preopterećenosti informacijama i, još gore, dezinformacijama. Svet u kome se kraljevska porodica žali na glasine i spekulacije, ali ih nažalost podstiče davanjem samo delimičnih biltena o zdravstvenim pitanjima.

Kralj je, barem, bio direktniji od Vilijama i Kejt. Rečeno nam je o njegovom lečenju uvećane prostate, a potom i da boluje od raka. Ova informacija, naveli smo da verujemo, deo je nove otvorenosti kraljevske porodice o svom zdravlju bez presedana. Možda i jeste. Ali verujemo da bi trebalo da znamo više.

Evo u kakvom zdravstvenom stanju je Kejt Midlton
Evo u kakvom zdravstvenom stanju je Kejt MidltonFoto:BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia / Profimedia

Hranjenje javnosti sitnicama je uvek podstaklo prljave hipoteze. Potrebna je bila iskrena, jednostavna izjava:

– Tokom lečenja na londonskoj klinici, otkriveno je da kralj boluje od raka. On je na lečenju. Dalji bilteni će biti izdati kada bude poznato stanje zdravlja Njegovog Veličanstva.

Kralj je već dao dosta od sebe da zadrži nepisani ugovor sa javnošću, koja ima pravo da zna za njegovo dobro. Pojavljivao se u javnosti tokom lečenja, izrazio je “doživotno divljenje” dobrotvornim organizacijama za borbu protiv raka. Sigurno ga ništa ne može sprečiti da u sledećem biltenu podeli detalje o svojoj bolesti i zahvali se na našoj ljubavi i lepim željama, za koje je rečeno da su ga dovele do suza.

Vilijam i Kejt su druga priča

Jasno je da ne možemo očekivati takav pristup od Vilijama i Kejt, koji su bili mnogo manje transparentni, možda s obzirom na to da Vilijam još uvek nije kralj. Naravno, mora se uspostaviti delikatan balans.

Njihovi brojni poštovaoci i dobronamernici ne žele da se mešaju u privatne tuge. I oni i njihova deca imaju pravo na naše poštovanje. Ono na šta Vilijam nema pravo je vrsta privatnog života koju uzimamo zdravo za gotovo. On je prestolonaslednik, a poreski obveznici imaju pravo da znaju o svom sledećem šefu države.

Kralj Čarls
Kralj ČarlsFoto:Caro / Sorge/Sipa Press / Profimedia

Svi se nadamo da će se kralj Čarls brzo oporaviti od raka i vladati nama još dugo vremena. Ali on je 75-godišnji čovek sa teškom bolešću. Trenutno kruže glasine o princu i princezi od Velsa, zbog čega se zapitamo da li su on i Kejt u poziciji da preuzmu vlast, ako im se ova strašna obaveza pripadne.

Srce nam je naklonjeno njima, ali oni, nažalost, nisu u poziciji da sakriju od nas surovu stvarnost o svom zdravlju — koliko god to želeli.

(Daily Mail, kolumnu pisao A.N. Vilson)

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /