in

Paf Dedija optuživali za ubistvo reperak Tupaka, sukob koji je doveo do smrti Bigi Smolsa

Paf Dedija optuživali za ubistvo reperak Tupaka, sukob koji je doveo do smrti Bigi Smolsa

Paf Dedi iz Njujorka i Tupak Šakur iz Los Anđelesa bili su ljuti rivali u sukobu repera sa istočne i zapadne obale. Nakon ubistva više izvora je tvrdilo da Kombs stoji iza tog tragičnog doađaja.


PAF DEDI vrbovao maloletnice za PROSTITUCIJU, družio se sa KLINTONOM i DŽEJ ZIJEM: Zovu ga DŽEFRI EPSTAJN IZ REP INDUSTRIJE


Čuveni reper POJAVIO SE U JAVNOSTI nakon što su naoružani agenti upali u njegovu kuću: “BLUD I RAZVRAT, non stop mu dovode POLUGOLE devojke”, KOMŠIJA otkrio šok detalje


LOCIRAN PRIVATNI AVION REPERA nakon što su federalni agenti upali u njegove kuće: Evo gde je pronađena LETELICA

Bivši detektiv policije u Los Anđelesu rekao je 2016. da je Paf Dedi odgovaran za angažovanje ubice. Kristofer Džordž Lator Valasa poznatiji kao Bigi Smols ubijen je šet meseci nakon Tupakove smrti, iz osvete, kako je izjavio detektiv u penziji Greg Kading koji je vodio istragu o pucnjavama.

Paf DediFoto:Profimedia

Nudio milion dolara za ubistvo

Kading je u dokumentarcu o misterioznom ubistvo tvrdio da je Paf Dedi anagažovao Duana “Kif D” Dejvisa za milion dolara da ubije Tupaka i njegovog menadžera Sjudža Mariona Haj Najta.

Ali u noći kobne pucnjave sedmog septembra 1996. Dejvisov rođak Orlando Bejbi Lejn Anderson je zapravo bio taj koji je ubio 25-godišnjeg repera, tvrdi bivši policajac. Menadžer je uspeo da pobegne bez povreda.

Bigi Smols i Paf Dedi
Bigi Smols i Paf DediFoto:Profimedia

Dokumentarac “Murder Rap” prikazuje intervju iz 2008. sa Kifom Di u kojem on tvrdi da je čuo Dedija kako u sobi punoj članova bande Crips izjavljuje da bi dao sve za glave Tupaka i Najta. U razgovoru sa policijom otkrio je da mu je reper kasnije prišao i ponudio mu milion dolara da ubije repera i menadžera.

Bivši detektiv je poručio da je uspeo da izvuče informacije od Kifa koji je tako izbegao strožu kaznu za drugi zločin.

Osveta zbog ubistva Tupaka

Prema njegovim rečima, Tupakov menadžer je da bi se osvetio za ubistvo, unajmio člana suparničke bande Blood Vardela Fosa da ubije Didijevog dugogodišnjeg prijatelja Bigija Smolsa za 13.000 dolara.

Menadžer je 2015. završio u zatvoru nakon što je krajem januara 2015. pregazio dva muškarca ispred štanda sa hamburgerima u Kaliforniji, pri čemu je jednog ubio, a drugog teško ranio. Predao se policiji, a njegovi advokati tvrdili su da je bežao od naoružanih napadača kada je pregazio muškarce.

Mural u čast Tupaka
Mural u čast TupakaFoto:Profimedia

Kading je bio izričit da je ovaj menadžer naručio ubistvo Bigija, koji je bio jedan od najvećih repera u SAD kada je ubijen devetog marta 1997. Imao je 24 godine. Umetnik je ubijen dok je napuštao ceremoniju dodele nagrada u Peterson Automotive Museum u Los Anđelesu.

Ušao je automobil u konvoju od tri vozila, ali pre nego što su automobili krenuli, zaustavio se auto pored prozora na kolima i odjeknuli su pucnji. Kading je 2006. dobio zadatak da ponovno otvori slučaj tog ubistva jer je majka ubijenog repera tužila policiju Los Anđelesa zbog tvrdnji da su zataškali pravog ubicu, navodno odmetnutog policajca.

Rat repera

Kružile su teorije, mnogi su verovali da su ubistva bila deo rata između repera s istočne i zapadne obale, Dedi i Bigi bili su deo rep scene s istočne obale u Njujorku, dok je Šakur pripadao sceni sa zapadne obale u LA.

Ali druga popularna teorija bila je da je Bigijeva smrt možda “delo” Dejvida Maka, korumpiranog bivšeg policajca iz LA koji je odslužio 14 godina zatvora zbog oružane pljačke banke u LA 1997. godine, i plena od 722.000 dolara.

Album Bigija Smolsa
Album Bigija SmolsaFoto:Profimedia

FBI je pronašao retke metke koji probijaju metal, isti meci pronađeni su kući policajca kao i marka automobila, ista onoj iz koje su ispaljeni hici kojim je ubijen Bigi Smols. Istraga je obustavljena, a Kading je pomeren iz tima detektiva. On smatra da se od istrage odustalo zbog slave Paf Dedija, piše Daily mail.

Tajni snimak iz policije

Tokom suđenja Kifu kao dokaz priložen je audiosnimak iz policije na kojem se osumnjičeni hvali da je Dedi organizovao ubistvo Tupaka. Prema izveštaju The Sun, jeziv snimak od dva sata i 25 minuta, tajnog policijskog intervjua iz 2008. otkriva da je Dedi nudio Duan “Kif D” Dejvisu milion dolara da ubije slavnog repera. Na uznemirujućem snimaku čuje se kako se Kig D smeje i šali o tome sa policijom.

Gangster tvrdi da je sredinom 1990-ih nadgledao ubistvo na Dedijev zahtev. Istakao je da je u pitanju bila želja da se eliminiše konkurencija, šef rivalske diskografske kuće i Tupak. Tužioci su tu traku predali kao važan dokaz, ali mnogi delovi sadrže neutemeljene optužbe protiv Didija. Snimak otkriva i da ga je sa Dedijem upoznao zajednički prijatelj i gangster Erik “Zipa” Martin.

Pad Dedi o Tupaku

Šon Kombs kog prate i ove stravične optužbe, negirao je umešanost u Tupakovo ubistvo, a 2023. je gostujući u podkastu Breakfast Club Power na pitanje o toj tragediji dao čudan odgovor: “Ne pričamo o stvarima koje su gluposti, ne bavimo se glupostima, uz dužno poštovanje, ali cenim da me to pitate kao novinar, hvala”, piše unilad.com.

Polubrat Tupaka je 2023. nakon Kifovog hapšenja rekao da ga je 2008. nazvao Kombs i da mu je poručio: “Samo želim da znaš da nemam ništa sa ubistvom tvog brata. Znam ko si, ali nikad se nismo upoznali i samo želim da ti stavim do znanja da nemam bilo kakve veze sa smrću tvog brata”, piše theroot.com.

Rat počeo nakon ovog snimka

Sukob između Dedija i menadžera Tupaka počeo je nakon ovog snimka, sa druge dodele Source nagrada 1995. u Njujorku. Sjudž Marion Najt izašao je na scenu da primi nagradu za najbolji album godine, poručio je svim umetnicima koji nisu zadovoljni sa svojim izdavačima da odustanu od te saradnje.

“Svaki umetnik koji želi da bude umetnik i želi da ostane zvezda, i ne mora da brine o izvršnom producentu koji pokušava da bude na snimcima, na albumu, koji pleše… dođite na Death Row”, vikao je. Svi su znali da su te reči bile o Dediju koji je svojim plesom ukrao pažnju u spotu Bigija, piše xxlmag.com.

Nakon tog videa počeo je sukob koji se krvavo završio.

Šta je osumnjičeni rekao na sudu

Bivši vođa ulične bande iz južne Kalifornije Duan “Kif D” Dejvis je jedini preživeli iz vozila iz kojeg je pucano na slavnog Šakura Tupaka i jedini ikada optužen za ubistvo repera.

Zastupali su ga javni branioci Robert Arojo i Čarls Kano. Osumnjičeni je odgovarao pre nekoliko meseci na sudu na kratka pitanja i rekao da je pohađao jednu godinu na fakultetu, da nije bio pod uticajem droga, lekova ili alkohola kao i da shvatio je da je optužen za ubistvo, piše Daily mail.

Osumnjičeni za ubistvo Tupaka Duan “Kif D” Dejvis pojavio se 19. oktobra na sudu, ali je suđenje drugi put odloženo jer je advokat odbio da ga zastupa na ovom ročištu.

Duan Dejvis pojavio se u sudnici samo nekoliko sekundi nakon što je njegov advokat rekao da ga nije siguran da li će ga više zastupati. Sudija je tada morao da odloži suđenje, za dve nedelje. “Kif D” optužen je u oktobru 2023. da je povezan sa ubistvom slavnog repera Šakura Tupaka kao i da je imao podršku bande.

 Duan "Kif D" Dejvis na sudu
Duan “Kif D” Dejvis na suduFoto:Profimedia

Osumnjičeni je u zatvoru otkako je uhapšen u blizini svoje kuće u Las Vegasu. U sudnicu su ga uveli vezanog lancima. Dojučerašnji njegov advokat rekao je tada sudiji da mu trebaju dve nedelje da razmisli da li će nastaviti sa ovim slučajem ili ne.

Šakur Tupak imao je 25 godina kada je ubijen sedmog septembra 1996. godine u svom automobilu u blizini Las Vegasa. Beli kadilak zaustavio se pored njegovih kola i počela je pucnjava. Fatalni susret desio se samo nekoliko sati nakon tučnjave u MGM Grand, u tom sukobu učestvovale su dve bande iz Komptona u Kaliforniji.

Radilo se o bandama Mob Piru Bloods i South Side Compton Crips čiji je član bio Dejvis koji je optužen za organizovanje pucnjave iz odmazde, iako možda nije sam povukao okidač, tvrde nadležni organi.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /