in

Tužna sudbina čuvenog benda ABBA, članovi prošli životni pakao

Grupa ABBA pre tačno 50 godina odnela je pobedu na Evroviziji s pesmom ‘Waterloo’. Nenametljivo su postali svetska senzacija, a jednako tako su i nestali iz javnosti. U grupi su bili Beni Anderson (77), Bjorn Ulvaeus (78), Anni-Frid Lingstad (78) i Agneta Faltskog (74), a život ih nije mazio.


Članovi grupe ABBA zapalili crveni tepih modnim izdanjima: Ovako se to radi posle 36 godina!

Bjorn ne pamti uspeh

Tužna sudbina zadesila je jednog od osnivača grupe. Bjorn Kristian Ulvaeus nakon dijagnoze demencije više se ne seća uspomena i uspešne karijere njegove grupe. Od svoje 72. godine pati od teške demencije.

Tako ne pamti ni pobedu Abbe na Evroviziji. Ne seća se takmičenja, pobede niti histerije koja je usledila. Događaje mu prepričava njegova porodica koja je pak priču milion puta čula od Benija Andersona, “druge glave” grupe ABBA.

ABBA na EvrovizijiFoto:TT News Agency via AFP / Profimedia

Kao tinejdžer je za 13. rođendan na poklon dobio gitaru, te je bio član grupa The Hep Stars i The Hootenanny Singers. Kroz bendove je 1966. godine upoznao i Bena Andersona s kojim je uskoro ostvario saradnju. Shvatili su da se odlično nadopunjavaju kao autori i kompozitori i počeli su da rade na zajedničkim pesmama. Uskoro su upoznali i svoje buduće supruge i članice benda – Agnetu i Anni-Frid.

Bivši muž oženio njenu prijateljicu

Agneta je imala je lepoti, novac i svetski slavu, ali ne i sreće u ljubavi. Prvi udarac zadao joj je upravo Bjorn, s kojim je bila u braku osam godina, od 1971. do 1979. godine i s kojim ima dvoje dece. Osim što je ostala bez supruga i oca svoje dece, Agneta je tada ostala i bez bliske prijateljice Lene, 30-godišnjakinje, s kojom se Bjorn venčao svega godinu dana nakon vlastitog razvoda. Da stvar bude gora, tada je nastala pesma ‘The Winner Takes It All’, koju joj je posvetio bivši suprug kako bi i ostatku sveta otkrio da je više ne voli. Naime, pesma govori o ljubavnom razlazu u kojem jedna strana očajnički želi zadržati vezu, a druga je odlučila da krene dalje.

Grupa ABBA
Grupa ABBAFoto:roger tillberg / Alamy / Profimedia

– Bili smo potpuno nekompatibilni. To nije slučaj s Lenom, nas dvoje jedno drugom skroz odgovaramo. Oboje smo presretni jedno s drugim – rekao je jednom prilikom Bjorn tokom turneje dodavši kako mu je tek ona donela mir i zadovoljstvo u život.

“Bilo mi je teško”

Grupa ABBA
Grupa ABBAFoto:Anwar Hussein / Profimedia

Na tu turneju poveo je i Lenu, koja je s njima odsela u hotelu, a Agneta je na sve moguće načine pokušavala da sakrije suze i tugu. Odbijala je tada da razgovara o razvodu, a crvenilo oko očiju skrivala je ispod tamnih sunčanih naočara. Za Agnetun nastup su kritičari pisali da je bio beživotan. Kasnije je ona sama rekla da u njoj i nije bilo života.

– Moje srce nije bilo u nastupu, možda činjenica da sam puno toga pretrpela emocionalno ima veze s tim. Vidim Bjorna tamo i prisećam se brojnih stvari i teško mi je. Pokušavam da budem profesionalna i da plešem i pevam, ali radost je nestala – rekla je o tom periodu.

Završila je na lečenju

Bivši par neko je vreme glumio da je sve u redu i da su prijatelji, ali “idila” nije dugo potrajala. Agneta je završila na lečenju i antidepresivima, nakon čega se povukla iz javnosti do te mere da gotovo niko nije znao gde je čak 15 godina.

Agneta je završila na lečenju
Agneta je završila na lečenjuFoto:Lennart Edling/KB / Profimedia

Život je nastavila na izolovanom imanju u Ekerou, posvećena deci, konjima, astrologiji i jogi. Tokom 90-ih izgubila je oca i majku, nekoliko se puta udavala, no nijedan brak nije potrajao.

Razveo se i od Agnetine prijateljice

Bjorn je 2022. godine potvrdio da se razvodi od Lene nakon više od 40 godina braka.

– Nakon puno prekrasnih i sadržajnih godina odlučili smo da krenemo odvojenim putevima – poručio je kratko, ali naglasio kako će ostati bliski prijatelji koji će zajedno slaviti sve porodične proslave kao dosad.

Helena Ludban (24sata.hr)

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /