in

Čudan slučaj koji je rešila policija SAD zahvaljujući podatku od pre 24 godine

Čudan slučaj koji je rešila policija SAD zahvaljujući podatku od pre 24 godine

FBI, policija, ronioci, dronovi i stotine dobrovoljaca nekoliko dana su tražili devojčicu koja je iznenada nestala u kampu.

Nisu uspeli pronaći devetogodišnju Šarlotu u toku prvih kritičnih 48 sati, ali otmičar se sam javio ostavivši pismo sa zahtevom za otkup u poštanski sandučić porodice. Identifikovan je a devojčicu su pronašli u ormaru njegove majke.

Devetogodišnja Šarlota Sen nestala je prošlog vikenda u nacionalnom parku Moreau Lake State Park, oko 70 kilometara od glavnog grada savezne države Njujork, Olbani. Devojčica je bila na odmoru u lokalnom kampu sa svojim roditeljima i njihovim prijateljima. Kako izveštava BBC, Šarlota je otišla da vozi bicikl blizu šatora, ali se nikada nije vratila.

„Roditelji su odmah shvatili da nešto nije u redu“, izjavila je guvernerka savezne države Njujork, Keti Hokul, na konferenciji za novinare.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

„Dala sam svoju reč roditeljima da ćemo pronaći njihovu devojčicu.“, dodala je šefica savezne države.

U toku nekoliko dana trajala je operacija traganja i spašavanja u kojoj su učestvovali ne samo policija i rođaci, već i stotine volontera. Državne vlasti su angažovale park rendžere, dronove i podvodne timove za pretragu. Opis nestale devojčice je bio široko distribuiran putem svih kanala: svetloputa devojčica sa svetlom kosom i zelenim očima, visine oko 1,67cm, obučena u tamno plave pantalone, narandžastu majicu sa likom Pokemona i crne sandale Croc. Međutim, ni dete ni bilo kakvi tragovi nisu bili otkriveni. Šarlotin bicikl je pronađen nedaleko od kampa i uskoro je verzija o otmici postala glavna.

Nenadano, roditelji Šarlote su primili pismo sa zahtevom za otkup.

Kada je pismo stiglo do policije, prva stvar koju su uradili bilo je uzimanje otisaka prstiju ostavljenih na papiru i njihova provera u bazi osuđenih. Slučaj je razrešen za petnaest minuta: otisci prstiju pripadali su 46-godišnjem Krejgu Nelsonu Rosu.

Značajno je da muškarac nije kršio zakon dvadeset godina, a otisci su uzeti davne 1999. godine kada je bio uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju.

Odmah nakon toga, dve specijalne jedinice su stigle do kuće majke Nelsona Rosa, u kojoj se kasnije se saznalo, sakrio dete. Prilikom hapšenja, muškarac je pokušao pružiti otpor i zadobio lakše povrede.

Šarlotu su pronašli zaključanu u ormaru.

„Ova istraga je bila vrhunac zajedničkog rada nekoliko agencija radi zajedničkog cilja – vratiti ovo dete kući njenim voljenim roditeljima“, izjavila je policija države.

Otmičaru su podignute optužnice za otmicu prvog stepena. Kategorija A-1 obuhvata najteža krivična dela koja mogu biti kažnjena smrtnom merom. Ross se nalazi u zatvoru okruga Saratoga, savezna država Njujork.

Prema dostupnim informacijama trenutno, devojčica nije povređena, ali se nalazi pod stresom, što može uticati na njeno mentalno zdravlje.

„Veliko hvala FBI, policiji savezne države Njujork, svim mobilizovanim agencijama, svim porodicama, prijateljima, zajednici, komšijama i stotinama volontera koji su nas podržavali i neumorno radili kako bi vratili Šarlotu kući“, rekla je porodica Sen u svom video obraćanju.

Za potragu za Šarlotom korišćen je sistem obaveštenja o otetoj deci poznat kao Amber Alert. Ovaj sistem dobio je ime po devetogodišnjoj Amber Hagelman koja je oteta u Teksasu 1996. godine.

Njeno telo je pronađeno četiri dana kasnije. Tokom 25 godina, slučaj nikada nije rešen, iako je istražiteljima bilo predstavljeno više od sedam hiljada teorija. Mnogi američki mediji povukli su paralele između ova dva slučaja: i Ember i Šarlota su vozile bicikl kada su otete. Takođe, devojčice su bile istog uzrasta.

Amber Alert signali se šire putem komercijalnih radio stanica, satelitskog radija, televizijskih stanica, kablovskih televizijskih sistema, elektronske pošte, putnih znakova, elektronskih komercijalnih reklamnih tabli i SMS obaveštenja.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /