in

Evo kako Bugari žive u EU!

Bugarski građani plaćaju najviše u Evropi za lečenje, dok se neke medicinske usluge značajno razlikuju u kvalitetu u odnosu na druge zemlje EU.

Istovremeno, Bugari troše najviše na cigarete i alkohol, prema najnovijem „Godišnjem izveštaju o stanju građana” bugarskog Ministarstva zdravlja.

Prema istraživanju, Bugari su u 2022. godini najviše trošili na lekove i medicinska sredstva, ali je u proseku jedna osoba u domaćinstvu koristila 891 cigaretu godišnje.

Godišnji izveštaj navodi da je prosečna potrošnja alkohola i duvanskih proizvoda u bugarskim domaćinstvima iznosila 669 BGN godišnje u 2022. godini. Takođe, primećen je značajan porast potrošnje alkoholnih pića u poslednjih nekoliko godina, s povećanjem od 4,9 litara u periodu od 2013. do 2022. godine.

U mnogim delovima Bugarske nedostaje obučenih lekara i medicinskih specijalista, a pristup bolničkom lečenju dramatično varira u različitim područjima. Ukupna stopa smrtnosti u Bugarskoj je najveća među zemljama Evropske unije, a Bugarska je na prvom mestu po povećanju prosečnog broja umrlih od Kovida 19.

Istraživanje je pokazalo da Bugarska ima najveći broj bolnica po broju stanovnika u EU, ali to ne garantuje pristupačnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U proseku, postoji 81,4 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika, pri čemu je gotovo 60% svih bolničkih kreveta u zemlji koncentrisano u određenim regionima. Takođe, regioni sa najboljim obuhvatom lekara su oni u kojima se nalaze medicinski univerziteti i bolnice.

Lekari opšte prakse čine samo 13% svih lekara u Bugarskoj, odnosno u proseku šest na 10.000 ljudi, što je zaključak izveštaja bugarskog Ministarstva zdravlja.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /