in

Jezivi snimci sa islanda, stanje haotično nakon erupcije (VIDEO)

Prethodno usporena — erupcija vulkana iznenadila građane Grindavika, a lava došla do prvih evakuisanih kuća naseljenog ribarskog naselja, snimljen je i dramatičan trenutak kada užarena masa stiže do građevinskih radnika i njihovih vozila, u trenutku kada su pokušali da izgrade odbrambeni zid kako bi zaštitili dalje probijanje.

Kako se vidi na snimku, hrabri radnici su trčali do ivice toka lave da spasu svoje radne mašine koje su korišćene za izgradnju odbrambenih barijera oko Grindavika nakon što je vulkan na poluostrvu Rejkjanes eruptirao drugi put za manje od mesec dana.

Na snimku, koji je snimio radnik u bageru, vidi se buldožer kako juri ka putu dok rastopljena lava guta desnu stranu puta. Predradnik Arman Jon Gararson rekao je da niko nije povređen u dramatičnoj evakuaciji i da su sva vozila spasena.

„Moglo bi biti još gore, ko zna…“

Zaprepašteni stanovnici Grindavika, koji su svi evakuisani iz ribarskog grada pre nego što je druga erupcija počela juče ujutro, morali su izdaleka da posmatraju kako je užarena lava progutala nekoliko njihovih domova. Uprkos najboljim naporima radnika da izgrade odbrambenu barijeru oko grada, rastopljena stena je tekla prema kućama na najsevernijem delu grada i spalila ih za nekoliko minuta.

– Ovo je ozbiljno, u suštini je onoliko loše koliko može biti. Iako bi moglo biti još gore, ko zna. Ja zapravo živim u kući u kojoj sam rođen i teško je pomisliti da je ovaj grad možda gotov i da bih morao da počnem iznova negde drugde. Ali ako je to slučaj, onda ćemo upravo to i uraditi – rekao je u nedelju evakuisani stanovnik Jon Gauti Dagbjartson.

Predsednik Gvidni Jouhaneson je rekao u televizijskom obraćanju kasno u nedelju da je „zastrašujući period preokreta počeo na poluostrvu Rejkjanes“ nakon što se uspavani vulkanski sistem probudio nakon skoro 800 godina, preneo je Dejli Mejl.

(novosti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /