in

Kad odgovorimo, to će biti kraj

Kad odgovorimo, to će biti kraj

Odgovor Rusije na mogući nastavak američkih nuklearnih proba biće recipročan, ali to može da dovede do vrlo negativnog ishoda, saopšteno iz Moskve.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov je ocenio da sve zavisi od Sjedinjenih Država i da ako Vašington bude krenuo destruktivnim putem izvođenja nuklearnih proba, onda će iz Rusije uslediti reakcija koju je predsednik RF Vladimir Putin ranije najavljivao.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći pred Saveznom skupštinom u februaru 2023. godine, rekao da „Rusija ima informaciju da Sjedinjene Države razmišljaju o testiranju svog nuklearnog oružja u punom obimu, uključujući i razvoj novih tipova“.

S tim u vezi, ruski lider je tada dao instrukcije ruskom Ministarstvu odbrane i „Rosatomu“ da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog naoružanja ukoliko testove prvo izvedu Amerikanci.

„Dakle, bićemo primorani da odgovorimo na isti način. Tada će nastati sasvim druga situacija. To može da bude izuzetno negativan scenario, ali i na njega moramo biti spremni“, kazao je sada Rjabkov, napominjući da će odgovornost biti na Vašingtonu, prenosi Raša tudej Balkan.

Ruski diplomata je ukazao i na to da Rusija ima saznanja da SAD vrše nuklearne testove u Nevadi. „Postoje znaci da se, barem donedavno, na poligonu u Nevadi obavljaju ili su se obavljali relevantni radovi“, precizirao je.

Rusija mora da obezbedi spremnost za nastavak nuklearnih proba, rekao je Rjabkov i dodao da ruski poligoni moraju biti pripremljeni za nastavak nuklearnih testiranja.

„Ruski predsednik je jasno formulisao: moramo da obezbedimo spremnost našeg poligona za nastavak testiranja. Ali nastavak u praktičnom smislu je moguć nakon što relevantna testiranja sprovedu Sjedinjene Države“, naveo je.

Kako je dodao, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije priprema predlog zakona o opozivu ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

„Neophodno je uneti predlog zakona koji će ukinuti prvi član relevantnog saveznog zakona usvojenog 2000. godine. Prvi član je ratifikacija. Istovremeno, pretpostavljamo da bi ostali članovi tog zakona trebalo da budu ostavljene na snazi. Govorimo o događajima neophodnim za održavanje našeg nuklearnog arsenala na odgovarajućem nivou i u odgovarajućem stepenu borbene gotovosti“, pojasnio je Rjabkov.

Diplomata je naveo da je deratifikacija CTBT-a neophodna kako bi se situacija u vezi sa sporazumom preslikala na Sjedinjene Države i da se Moskva nada da će Vašington shvatiti taj signal.

„Predsednik Putin je, zapravo, dao direktivu da se prati ono što sada imamo u situaciji sa Sjedinjenim Državama. Predsednik je rekao da bi povlačenje ratifikacije bilo dovoljno. Mi se takođe vodimo tim i očekujemo da će signal stići do Vašingtona“, zaključio je Rjabkov.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /